Annonse


Nokia advarer mot GPRS-fart

Vi venter i spenning og håp på at GPRS vil være tilgjengelig mot slutten av året, men Nokia sier nå at overføringshastigheten på bredbåndsnettet faktisk i mange tilfeller ikke blir stort raskere enn dagens GSM, altså på 9.600 bps.

Ikke dual ISDN

I Helsinki forrige uke advarte representanter fra Nokia om at GPRS faktisk ikke vil tilsvare det å ha en dobbel ISDN-linje på mobilen, som mange har fått for seg, skriver The Register.

Overføringsraten er delt opp i ”slots” på 13 Kbps, og hvis du da for eksempel er så uheldig å bare få tildelt én slik tidsenhet vil hastigheten altså bare være litt større enn de 9,6 Kbps som dagens GSM tilbyr. På det meste vil du kanskje få tre tidsenheter, sier Nokia, og da blir hastigheten rundt 40 Kbps.

Annonse
Poenget med GPRS

– Poenget med GPRS er ikke en enorm økning i hastighet, men derimot den permanente oppkoblingen til nettet, sier Petri Poyhonen, sjef for Nokias GPRS forretningsprogram.

– Selv om hastigheten bare blir 43 eller kanskje 20 Kbps vil du ikke nødvendigvis merke den relativt trege oppkoblingen, fordi du ikke krever data i så tunge segmenter som du gjør ved en oppringt tilkobling, sier Poyhonen til The Register.

Eventyrland

Tilsvarende må vi nok også tilpasse forventningen våre til kommende generasjoner av bredbånd også, skal vi være realistiske. Mange av de tallene vi har fått oppgitt svever nok litt i eventyrland.

Hva som blir den faktiske, effektive, hastigheten på hverdagslig bruk av GPRS, EDGE, og UMTS gjenstår å se. Det virker trolig at det i hvert fall blir lavere enn det mange hittil har latt seg innbille.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse