mp3søk

Annonse


MP3 mest ettersøkt

mp3søkNå må platebransjen omstille seg, mener Den norske Dataforening (DnD).

Åtte av de ti største internasjonale plateselskap er ennå ikke på nett i Norge.

– Bransjen må omstille seg før blir den utradert, sier Svein Stavelin i Den norske Dataforening i en melding det kommersielle nyhetsbyrået Newswire har skrevet for foreningen.

– Nettaktører vil dominere

– Før eller siden vil internettaktørene dominere musikkmarkedet. Musikk egner seg særdeles bra til å bli distribuert på nettet, og når vi får klare regler vil det dukke opp et fåtall aktører, som vil dominere alt salg av musikk.

Annonse


Han forteller at det er usikkert hvorvidt fremtidens musikksalg først og fremst vil bestå av nedlastbare filer, eller av fysiske CDer som sendes i posten.

– Sikkert er det imidlertid at de aktørene som ikke vil eller makter omstillingen til e-handel ikke har noen fremtid, konstaterer han.

Bare fire prosent betaler

Dét er gründer og eier av det nettbaserte plateselskapet Freetrax, Lars Kilevold enig i.

– Det vil fremdeles være behov for plateselskapene, blant annet til finansiering og markedsføring av artister. Men veldig mye vil foregå på Internett, og hvis musikkindustrien vil henge med må det komme store omstruktureringer i plateselskapene, sier Kilevold til Newswire.

Av alle nordmenn som laster ned musikk fra nettet er det bare fire prosent som betaler for filene. I en undersøkelse foretatt av Norsk Gallup svarer hele seks av ti at de kunne tenke seg å betale for å laste ned musikk i fremtiden.

– Mangler alternativer

– Årsaken til ulovlige nedlastinger er at det ikke finnes reelle alternativer. Det viser seg at folk flest heller vil betale for en lovlig tjeneste enn å benytte seg av en som er ulovlig. Det er dermed opp til plateselskapene å skape et slikt tilbud, sier Kilevold.

Det kan vi vente lenge på, skal vi tro Alan McGhee, mannen som oppdaget det millionselgende bandet Oasis på begynnelsen av 90-tallet. Han er sikker på at den neste supergruppen vil bli berømte nettopp gjennom mp3. Derfor har han lagt ned sitt gamle plateselskap Creation og startet det webbaserte plateselskapet Poptones.

– Fete gamle menn

– Musikkindustrien består av en gjeng 45 år gamle, fete menn som ikke finner på-knappen på en datamaskin, sa han nylig i et intervju med den engelske avisen Independent.

– Jeg tror heller at musikkindustrien domineres av entusiaster, av folk som er mer opptatt av musikk enn penger, og at det er derfor aktørene er så sent ute på internett, repliserer Lars Kilevold i Freetrax.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse