Arnt Sommerlund

Annonse


Gründerhjelp til gründere

Arnt SommerlundI dag, tirsdag, lettet de to nettgründerne på sløret til deres nye inkubatorselskapet Silicon Capital Ltd. Med på laget har de fått Kistefoss Venture Capital.

Erfaring selv

Til forskjell fra alle de andre inkubatorselskapene, som dukker opp for tiden, mener Svendsen og Elvebakk at de har erfart alle startproblemene selv – flere ganger.

– Vi har gjort alle feilene gründere kan gjøre som kan hjelpe andre til å bygge en suksess, sier Jostein Svendsen.

Svendsen var med på å grunnlegge multimedia- og Internett-selskapet mogul.com i 1994.
Startkapitalen han hadde med seg var en Macintosh fra studiedagene. I 1995 var han med på å etablere New Media Science (nå Cell Network). Per Elvebakk har erfaring fra Kampanje.com, Internett Kanal1 (digi.no). Begge vart med på å startet opp online aksjehandel i Europa på nettstedet Sharepeople.com.

Annonse


Starthjelp

Inkubatorselskapet Silicon Capital har som mål å tilby de kaller starthjelp. Svendsen og Elvebakk er hovedaksjonærer, mens Kistefoss har en ukjent andel.

Silicon Capital består av to hovedelementer. Konsulent- og styringsenheten tar prosjektene gjennom de første seks til ni månedene, mens investeringsfondet står for den videre kapitaliseringen.

Dette sistenevnte er noe av årsaken til at Kistefoss Venture Capital er med på laget.
– Kistefoss har et fokus på å bygge selskaper, og har en internasjonal strategi. Vi opplever at mange av de prosjektene som kommer til oss er for umodne. Her ser vi at Silicon Capital har en rolle, sier Reynir K. Indahl i Kistefoss Industrial Group, som sitter i inkubatorselskapets styre.

Mer enn kapital

Samtidig er ikke fokus kun på å skaffe kapital.

– Vi er ikke en finansiell investor. Hvis folk som kommer til oss kun er ute etter kapital, må de gjerne gå andre plasser, sier Jostein Svendsen.

Enkelte inkubatorselskap har blitt beskyldt for å være mer opptatte av å komme inn i oppstartselskapene aksjer på et tidligst mulig tidspunkt enn å faktisk hjelpe selskapene i gang.

Jostein Svendsen benekter at de først og fremst er ute etter eierpost.
– Vi er gründere som vil hjelpe andre gründere. Dessuten har vi erfart alt selv. Vi har vært med på ting før »hypen», og vi kommer til å være med etterpå også.

Galskapen over(?)

– Vi er faktisk glade for at det har kommet en korreksjon i markedet nå. Det betyr at de beste prosjektene blir igjen. Det var helt galskap i markedet inntil nylig. Enkelte nettvirksomheter hadde altfor høye verdigvurderinger. Det var selv vanskelig for oss selv å stole på de vurderinger vi gjorde – om de var gode eller dårlige prosjekter, når »naboen» verdsatte prosjektene til de dobbelte, sier Svendsen.

Silicon Capital mener de kan tilby både et internasjonalt fokus og et internasjonalt nettverk. De skal kunne tilby oppstartselskaper operativ hjelp døgnet rundt.

Internasjonal

Per i dag er det seks ansatte i inkubatorselskapet – spredt i London og Oslo. I løpet av året skal de opp i 25 ansatte i Silicon Capital, men regner med å ha 150 engasjerte i forskjellige prosjekter. Selskapets kapitalramme er foreløpig på 40 millioner kroner. I tillegg er det planer om å opprette en venturefond.

Selskapet opplyser at de allerede har vurdert 50 prosjekter, hvorav fire er klar for vurderinger for investering, og i ett er investering igangsatt.

Les mer om Silicon Capital på www.siliconcapital.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse