Hermansen surfer

Annonse


«Tormod i fire kanaler»

Hermansen surferNår flodbølgen av bredbåndstjenester bygger seg opp fra høsten av vil Telenor mobilisere stadig mer av sin formidable infrastruktur.

Som eneste aktør disponerer Telenor fire bredbåndslinjer som til sammen når så godt som alle norske husstander: kobbertrådene i fastnettet, koaksialkablene i kabel-TV-nettet, digitalisert bakkebasert kringkastingsnett og digital satellittdistribusjon.

– Vi jobber nå med å sy dette sammen i det vi kaller “Hybrid Bredbånds Aksessnett”. Målet er å få et sømløst nett som gir våre kunder bredbåndstjenester hvor og når de vil. Dette vil vi gjøre raskere enn noen andre, og vi vil tilby flere pakker av både multimediale og interaktive innholdstjenester, sier strategidirektør Erik Nord i Telenor Bredbånd.

By og land, band i band

Knapt en eneste nordmann vil være utenfor rekkevidde når Telenor kaster sitt nett vidt og bredt over landet. Satellittene når nesten hele befolkningen, bortsett fra enkelte trange daler i satellittskyggen og enkelte første-etasjer i høyhus.

Annonse


Fastnettet, som oppgraderes til ADSL, har nærmere 2 millioner abonnenter. Kabel-tv-nettet har 340.000 abonnenter og det bakkebaserte digitale kringkastingsnettet når halve befolkningen allerede før Stortinget har tatt stilling til om det skal gjøres landsdekkende.

“Hybrid bredbånds aksessnett” er et prosjekt som spenner over hele Telenor-konsernet. At kabel-tv-leverandøren Telenor Avidi i Telenors nye organisasjonsmodell er plassert under Telenor Bredbånd, som også omfatter satellitt og kringkasting, mens ADSL-tjenestene bygges ut i fastnettet under Telenor Telecom, skal ikke ha noen betydning for kunden.

Valgfrihet

Internkonkurransen bekymrer ikke teletusenbeinet.
– Telenor har mange bein, og vi skal få dem til å gå i takt. Kundene skal selv få velge hvordan de vil ha levert sine bredbåndstjenester. Vi skal gi dem flest valgmuligheter, sier Erik Nord.

2002-2003

Det sømløse, hybride bredbåndsnettet ligger to-tre år frem i tiden. – Vi definerer egentlig bredbånd som 4-6 Mbps begge veier. Først da har du levende lyd og bilde i kringkastingskvalitet. Det vil ta noen år før ADSL-nettet når en slik kapasitet, sier Nord.

Telenor regner med at de regulatoriske myndigheter vil kreve at alle telenettene åpnet for operatøraksess, som man har gjort i fastnettet (LLUB). Desto viktigere blir det for Telenor også å tilby innholdstjenester som er attraktive.

Flere slike tjenester er snart klare for lansering. En tjenesteplattform for interaktive bredbåndstjenester vil bli introdusert i juni og lansert til høsten. Samtidig jobber Telenor intenst med å etablere systemer for betaling og koding.

Visjonen er klar: Når “skjermgenerasjonen”, som ikke er fornøyd med å sitte foran TV-en med fjernkontrollen og zappe mellom “Hotell Caesar” og “Dacapo”, får behov og har fått råd til å kjøpe interaktive bredbåndstjenester, skal de få dem overalt. Fra Telenor.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse