Annonse


Skuffende med wap i Asia

Bare en liten del av befolkningen i Asia har wap, og teknologien kjøres fremdeles som et prøveprosjekt hos mange av teleoperatørene, skriver Wall Street Journal.

Kan ikke måle seg

En av hovedårsakene til at wap ikke har hatt den ventede økningen er at mange brukere har sammenlignet wap med i-mode. Dette er det japanske systemet for mobilt Internett, med gode muligheter for farger og multimedia. Wap skuffer asiatiske brukere med simpel grafikk og dårlig utnyttelse av skjermområdet.

En annen årsak er dårlig tilgang til og utvalg av waptelefoner, spesielt siden asiatiske mobilbrukere setter stil og fargevalg like høyt som funksjonalitet og teknologi.

Annonse
Ond sirkel

At de fleste waptjenester er utviklet i Europa, med europeiske brukere i tankene, fører til et vakuum i tjenestetilbudet på wap i Asia, hvor store regionale forskjeller krever skreddersydde mobile tjenester.

– Det er som kyllingen og egget. For å få brukere interessert i wap må det være nok innhold, men tjenesteleverandører vil ikke investere penger i utvikling av waptjenester hvis de ikke ser en kundemasse, sier Takeshi Natsuon, mediadirektør i NTT DoCoMo til Wall Street Journal.

Nye betalingsmetoder må til

NTT DoCoMo har 6,5 millioner brukere på i-mode og mange mener suksessen delvis skyldes at brukerne betaler for den mengden data de laster ned, i stedet for den tiden de er oppkoblet.

– Wap vil ikke bli plukket opp av de store massene før ny svitsjeteknologi tillater brukere å være oppkoblet til nettet hele tiden, sier Jake Lynch, regional analytiker i Fleming Asia Research Ltd.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse