Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Åtte milliarder for ferskt selskap

Det to år gamle svenske selskapet Altitun er kjøpt av amerikanske ADC. Det gir en pris på 177 millioner norske kroner per ansatt.

Investeringsselskapet Innovationskapital betalte 15 millioner for 15 prosent av selskapet, og tjener en milliard.

Altitun har sin bakgrunn i at fem forskere innen laserteknologi laget et felles selskap i Kista, som av og til kalles svenskenes Silicon Valley. De sitter i dag med 45 prosent av selskapet, og kan dele 3,5 milliarder.

Altitun har utviklet en laser som styrer bølgelengden i fiberoptiske kabler, skriver den svenske næringsavisen Dagens IT. Det grensesprengende er at denne teknologien klarer å håndtere flere kanaler med en laser. Det gjør drift billigere.

– Å levere ubegrenset båndbredde til både næringsliv og forbrukere er hva dette i virkeligheten er tale om. Vi regner med at dette kan bli en virkelighet i løpet av de neste fem årene, sier styreformann Bill Cadogan i ADC til nyhetsbyrået Reuters.

ADC meldte fredag også at de kjøpte det danske firmaet IBSEN Micro Structures for 720 millioner i kontanter. Selskapet utvikler teknologi for etsing av fiberoptikk. Altitun kjøpes ved bytte av aksjer.