Viruskiller

Annonse


Mye skade av Love-virus

ViruskillerMassemediene har vært fulle av reportasjer om viruset som herjet verdens PCer i går, torsdag 4. mai.

Verdenstrøbbel
Fra USA meldes det at både forsvarets hovedkvarter, Pentagon, og det hemmelige politiet, CIA, ble rammet. Amerikanske talsmenn bekrefter dette fra offisielt hold, men avviser at viruset rammet de sentrale og topphemmelige datasystemene.

Mye tyder på at mellom 60 og 70 prosent av amerikanske bedrifter ble rammet. De første anslagene tyder på at det i USA alene vil koste om lag ni milliarder dollar, om lag 77 milliarder kroner, å rydde opp etter viruset. Men dette er høyst usikre tall. Den endelige prisen for kjærlighetsviruset kan vise seg å bli langt høyere.

I England ble blant annet det britiske Parlamentet rammet. I Danmark ble også deres riksforsamling, Folketinget, rammet.

Annonse


Norske problemer
Her hjemme i Norge ble tre departmenter satt ut av spill. NRK hadde også problemer, og melder at det kan ta opptil en uke for alt er i gjenge igjen på datafronten.

Flere større bedrifter i Norge har også meldt om problemer.

”ILOVEYOU”-viruset kommer som et vedlegg via e-post. Det er ikke skadelig så lenge du ikke åpner det ved å klikke på ikonet. Men dersom du gjør det er helvete i gang: Viruset henter alle dine e-posteadresser og sender seg selv videre. Deretter angriper det alle programfiler (exe) og endrer dem til skriptfilere (vbs). Det gjør det også med blant annet med lyd og bildefilere. Skaden kan rettes, og det finnes allerede flere gratis fikseprogrammer og veiledninger som man kan laste ned fra nettet.

Annonse