Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Microsoft-anke kan trekke ut

Microsofts lar seg ikke splitte opp frivillig. Selskapets anke kan trekke ut i over et år, tror det amerikanske justisdepartementet. Spørsmålet er om ikke det er vel optimistisk anslått.

Microsoft deles (Gates)
– Jeg tror det kan ta et år eller mer, sa justisdepartementets antitrustjeger Joel Klein på amerikansk TV mandag.

– Saken kan trekke ut over et tiår, meldte storavisen New York Times, og sammenlignet med den forrige store antitrust-saken i USA. Da ble det amerikanske teleselskapet AT&T splittet opp, etter lange rettssaker.

Ny president
Dersom Klein får rett betyr det at saken vil fortsette under USAs neste president, melder nyhetstjenesten Origo.

Republikanernes sannsynlige presidentkandidat, George Bush jr. har uttalt at han ikke ønsker at Microsoft skal svekkes som et IT-lokomotiv.

Følger loven
Ifølge justisdepartementets advokat Joel Klein spiller presidentskiftet liten rolle.
Han viser til at saken med oppsplittingen av det amerikanske telemonopolet AT&T i 1982, foregikk under tre forskjellige presidenter fra begge partier.

– Justisdepartementet søker å straffeforfølge lovbrudd og blander seg ikke i politikk, sa Klein.

Justisdepartementet annonserte fredag at de vil søke å dele Microsoft i to selskaper. Det ene skal få operativsystemet Windows som sitt forretningsområde, og det andre Microsoft Office.

Microsoft skal gi sitt svar på departementets forslag 10 mai. Microsoft melder at de ikke frivillig vil spillte opp selskapet. Ny høring i saken er berammet til 24. mai.