Arnt Sommerlund

Annonse


Mobil lurer butikkalarm?

Arnt SommerlundKlesforhandlerne er ikke helt sikre, men frykter at vanlige mobiltelefon kan brukes til å sette alarmsystemene ut av spill.

Ved å snakke i telefonen samtidig som man går gjennom de elektroniske alarmportene ved utgangen i forretningene skal man kunne spasere ut med klær som er merket med alarmbrikker.

Proffe naskere med mobil
– Butikktyvene bruker mobiltelefon for å hindre at alarmbrikkene gir utslag, og dette er et kjempeproblem, hevder Kristin Kjellfjord, butikksjef for Match ved Byporten i Oslo.

– Mange av de andre forretningene våre opplever det samme problemet, og vi har til og med hatt lyst til å gjennomføre forbud mot mobiltelefon inne i butikkene, sier hun til ITavisen.no.

Annonse


Følger med mobil-brukere
Fortvilelsen har vært stor i flere av butikkene ITavisen.no har vært i kontakt med. De mener at de taper tusenvis av kroner på denne type nasking. Butikkene følger nå bevisst med de som bruker mobil mens de handler.

– De profesjonelle vet alt. De er veldig oppmerksomme på våre rutiner, og finner stadig nye måter å lure oss på. Nå følger vi ekstra godt med alle kunder som snakker i mobil i butikken, sier Line Kjærstad, butikksjef for Match Women på Stovner.

– Vi oppdaget det før påske, da vi ble mye plaget av butikktyveri. Vi la merke til at en kunde vi mistenkte for nasking konsekvent begynte å snakke i mobiltelefon idet hun gikk ut av butikken, sier Kjærstad til ITavisen.no.

Avviser mobil-problem
Det er Checkpoint Systems som leverer alarmsystemet til Match-kjeden, men selskapet avviser at mobiltelefoner kan brukes for å lure alarmsikrede klær gjennom sikkerhetsportene.

– Dette ingen grunn til å anta noe sånt. Våre teknikere har gjennomført tester med mobiltelefon og vi opplever ingen problemer med svikt i systemet, sier Ragnar Granrud, daglig leder i Checkpoint.

Checkpoint står for alarmsystemet til flere av de største klesforretningene i Norge.

Tviler
Securitas, som blant annet har ansvar senteret hvor Match har forretning på Stovner, stiller seg også tvilende til at mobiltelefon er det nye ”trikset” blant naskerne.

– Vi har ingen kjennskap til at dette som noe problem, sier områdesjef Espen Ødegaard i Securitas.

ITavisen.no har testet
Etter det ITavisen erfarer er det mye usikkerhet knyttet til systemene som skal forhindre nasking i butikkene.

Uformelle tester har blitt utført av vår journalist i en av byens klesforretninger, og mye kan tyde på at alarmsystemene ikke bestandig fungerer som de skal. Men hvorvidt det er mobiltelefonen som forstyrrer alarmsystemet har vært vanskelig å fastslå.

Gjentatte ganger klarte vi å spasere ut med alarmsikrete varer mens telefonen var på, men i flere tilfeller gikk alarmen av. Men samtidig viste det seg at det noen ganger var mulig å ta med seg alarmbrikker lydløst gjennom porten, selv uten mobiltelefon.

Så de som tror at dette er en ny lettvint måte og naske på, må nok tro om igjen…

Annonse