Arnt Sommerlund

Annonse


Mobil lurer butikkalarm?

Arnt SommerlundKlesforhandlerne er ikke helt sikre, men frykter at vanlige mobiltelefon kan brukes til å sette alarmsystemene ut av spill.

Ved å snakke i telefonen samtidig som man går gjennom de elektroniske alarmportene ved utgangen i forretningene skal man kunne spasere ut med klær som er merket med alarmbrikker.

Proffe naskere med mobil
– Butikktyvene bruker mobiltelefon for å hindre at alarmbrikkene gir utslag, og dette er et kjempeproblem, hevder Kristin Kjellfjord, butikksjef for Match ved Byporten i Oslo.

– Mange av de andre forretningene våre opplever det samme problemet, og vi har til og med hatt lyst til å gjennomføre forbud mot mobiltelefon inne i butikkene, sier hun til ITavisen.no.

Annonse


Følger med mobil-brukere
Fortvilelsen har vært stor i flere av butikkene ITavisen.no har vært i kontakt med. De mener at de taper tusenvis av kroner på denne type nasking. Butikkene følger nå bevisst med de som bruker mobil mens de handler.

– De profesjonelle vet alt. De er veldig oppmerksomme på våre rutiner, og finner stadig nye måter å lure oss på. Nå følger vi ekstra godt med alle kunder som snakker i mobil i butikken, sier Line Kjærstad, butikksjef for Match Women på Stovner.

– Vi oppdaget det før påske, da vi ble mye plaget av butikktyveri. Vi la merke til at en kunde vi mistenkte for nasking konsekvent begynte å snakke i mobiltelefon idet hun gikk ut av butikken, sier Kjærstad til ITavisen.no.

Avviser mobil-problem
Det er Checkpoint Systems som leverer alarmsystemet til Match-kjeden, men selskapet avviser at mobiltelefoner kan brukes for å lure alarmsikrede klær gjennom sikkerhetsportene.

– Dette ingen grunn til å anta noe sånt. Våre teknikere har gjennomført tester med mobiltelefon og vi opplever ingen problemer med svikt i systemet, sier Ragnar Granrud, daglig leder i Checkpoint.

Checkpoint står for alarmsystemet til flere av de største klesforretningene i Norge.

Tviler
Securitas, som blant annet har ansvar senteret hvor Match har forretning på Stovner, stiller seg også tvilende til at mobiltelefon er det nye ”trikset” blant naskerne.

– Vi har ingen kjennskap til at dette som noe problem, sier områdesjef Espen Ødegaard i Securitas.

ITavisen.no har testet
Etter det ITavisen erfarer er det mye usikkerhet knyttet til systemene som skal forhindre nasking i butikkene.

Uformelle tester har blitt utført av vår journalist i en av byens klesforretninger, og mye kan tyde på at alarmsystemene ikke bestandig fungerer som de skal. Men hvorvidt det er mobiltelefonen som forstyrrer alarmsystemet har vært vanskelig å fastslå.

Gjentatte ganger klarte vi å spasere ut med alarmsikrete varer mens telefonen var på, men i flere tilfeller gikk alarmen av. Men samtidig viste det seg at det noen ganger var mulig å ta med seg alarmbrikker lydløst gjennom porten, selv uten mobiltelefon.

Så de som tror at dette er en ny lettvint måte og naske på, må nok tro om igjen…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse