Annonse


UMTS-lisenser blir dyrere

Her skal fire lisenser deles ut etter en anbudskonkurranse,

Samlet verdi av toppbudene på de fem lisensene i Storbritannia har nå passert 20 milliarder pund (270 milliarder kroner) – og fremdeles er det sju interessenter som byr. Auksjonen fortsetter inntil to av dem trekker seg.

UMTS-lisensene vil gi den britiske statskassen en inntekt som er sju ganger større en finansdepartementet hadde ventet. Dette følges med årvåken interesse av regjeringen i andre land.

Paris, Berlin, Roma
I Paris har en talsmann for finansdepartementet sagt at prisen på de fire UMTS-lisensene som legges ut til anbudskonkurranse vil bli høyere. Ifølge Wall Street Journal overveier finansdepartementet også å kreve inn en UMTS-avgift i prosent av inntektene.

Annonse
I Tyskland, hvor Telenor er inne i et mobilsamarbeid med operatøren Viag, er de fire til seks UMTS-lisensene antatt å innbringe mellom 6 og 42 milliarder kroner når de legges ut til auksjon.

Også i Italia, hvor mobilbruken øker dramatisk og fem lisenser skal utlyses til sommeren, vil prisen bli satt til mellom 350 og 550 milliarder lire (147 til 231 milliarder kroner).

Dyrere for Telenor
Økte lisenspriser og høyere auksjonsbud vil gjøre det dyrere for Telenor å komme seg inn på utenlandske UMTS-markeder. Telenor har søkt og får ganske sikkert en UMTS-lisens i Norge, men har ennå ikke kunngjort sine planer utenlands.

Administrerende direktør Ingvild Myhre i Telenor Mobil sier til ITavisen.no at Telenor vurderer både partnerskap og individuell søknader om UMTS-lisenser i flere land, men tror partnerskap, eller konsortier, er mest sannsynlig.

En økende edruelighet kan også gjøre seg gjeldende i mobilbransjen, hvor det siden Telecom 99 i Genève i oktober har vært nærmest opplest og vedtatt at UMTS er rene perleporten. En britisk analyse anslår at med dagens inngangsbillett til UMTS i Storbritannia vil det ta hver av aktørene 20 år å tjene inn utgiftene til lisens og utbygning.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse