Oslo Børs

Annonse


Ikke panikk på Oslo Børs

Oslo BørsIT-indeksen falt som en stein rett etter åpningen mandag morgen og var en stund ned 11,4 prosent. Deretter tok den seg litt opp og var midt på dagen ned 6-7 prosent. Så falt den mens nervøsiteten økte foran Nasdaqs åpning i New York og var en stund igjen 11,4 ned.

Men da Nasdaq åpnet jevnt opp tok også IT-indeksen i Oslo seg litt sammen og endte dagen med et fall på 8,47 prosent.

– Fallet var forventet etter det som skjedde på NASDAQ før helgen. Oppgangen på Nasdaq etter åpning roet nervene noe, men også Nasdaq kan fort snu, sier Stig Heggertveit i Christiania Markets.

Opticom-stup
Opticom falt mest av IT-aksjene, ned 15,3 prosent, men på et tidligere tidspunkt var Opticom ned mer enn 23 prosent.

Annonse


Kursfallet var selektivt og varierende. Itera økte med 5,3 prosent. Telekom-selskapet Enitel falt med 11,7 prosent fram mot lunsj, mens NetCom falt 12,25 prosent.

– De mer luftig prisete aksjene har fått mest juling. Dette kan gå hardt ut over småsparere som kom inn på toppen av markedsutviklingen. Hvis vi etter hvert får “margin calls” og tvangsalg av lånefinansierte aksjer kan dette få en forsterkende virkning, sier Heggertveit.

“Margin calls” skjer når aksjer som er kjøpt med sikkerhet i aksjene selv faller under et visst nivå slik at lånetaker ikke lenger har dekning for lånet. Dette er en form for aksjehandel som er mer utbredt i utlandet, men som er blitt mer vanlig også i Norge.

Merkantildata
Merkantildata ga børsen et uventet negativ profitt-varsel mandag, om et forventet underskudd på 100 millioner i første kvartal, og falt med over 8 prosent.
– Vi hadde faktisk heller ventet et kvartalsoverskudd i Merkantidata, sier en analytiker.

Merkantildata svingte mellom 50 og 61 kroner, mot vel 120 så seint som i februar, men endte med en svak nedgang på mindre enn en prosent.

Tom Adolfsen møtte børsnedgangen offensivt med kunngjøringen om en avtale med Getronics, hvor Merkantildata blir nederlendernes nordiske arm.

De gamle
Totalindeksen, hadde ved 12-tiden falt 2,4 prosent, mens indeksfallet i Stockholm var enda mindre.

Totalindeksen ble reddet av gode, gamle Norsk Hydro, selve inkarnasjonen av “den gamle økonomien”, som mandag la frem et langt bedre kvartalsresultat enn markedet forventet, og steg med 5,6 prosent.

Annonse