Blackberry

Annonse


Trådløs “må ha-dings”

BlackberryVesle BlackBerry fra RIM (se bildet) har lenge vært en “må ha-dings” blant amerikanske dataproffer.

Den er litt større enn en vanlig personsøker, men så har den da også fullt tastatur som betjenes med tommelfingrene. Vi har prøvd det, og tastaturet er faktisk lett å bruke.
Prisen ligger rundt 4000 kroner.

Trådløs med tastatur
Med BlackBerry har kanadiere og amerikanere lenge kunne motta og sende personsøkermeldinger og trådløs e-post. Brukerne kan dessuten få nyheter, værmelding og aksjekurser levert trådløst på den vesle skjermen.
Tjenesten er dessverre foreløpig ikke tilgjengelig i Europa.

Trådløs med stor skjerm
Nye RIM 957 Wireless Handheld likner på BlackBerry, bortsett fra at skjermen er på størrelse med vanlige PDA-er.

Annonse
Foruten den bakgrunnsbelyste skjermen, inneholder RIM 957 Intel 386-prosessor, 5 MB flashminne (maksimum 9 MB), innebygd trådløst modem og ladbart lithium-batteri. Den følges av en liten dokking-/ladestasjon.
RIM 957 skal være leveringsklar en gang i mai. Prisen skal ligge rundt 4500 kr.

WAP i Nord-Amerika
Programpakken BlackBerry 2.0 inneholder kalender, adressebok og e-postprogram som kan synkroniseres med Outlook, Organizer, Netscape og andre programmer i PC-en. RIM 957 er beregnet på Microsoft Exchange, men det finnes også en trådløs e-postløsning for Lotus Notes.

PDA-en blir utstyrt med Neomar WAP-leser (samme som Palm). Flere WAP pilotprosjekter er nå i gang i Nord-Amerika, og i løpet av sommeren skal tjenestene være operative.

”Always On”
Den trådløse kommunikasjonen foregår via BellSouths trådløse nettverk, det samme som den den trådløse Palm VII bruker (leveres bare i USA).

Til forskjell fra Palm VII, er RIM 957 alltid oppkoblet. Personsøker- og e-postmeldinger mottas kontinuerlig, og varsles med lyd eller vibrasjon.

Alle meldinger sendes kryptert. Tjenesten koster 330 kroner i måneden, alt inklusive.

Trådløst i sterk vekst
Research in Motion (www.rim.net) har lang erfaring med trådløs kommunikasjon. Nå håper de at tilstrekkelig mange programmere vil utvikle programmer for dem. De kanadiske myndighetene skal investere 200 millioner kroner i selskapet.

Markedet for trådløse apparater er i sterk vekst i Nord-Amerika. I USA økte antall mobiltelefonabonnenter med 24,3 prosent i 1999. Nå teller de 86 millioner.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse