Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Et statlig Telenor er usexy

Det går mot en stor statlig eierpost i Telenor men dette er ikke nødvendigvis negativt for deres konkurrenter.

Arkivfoto
Vil utenlandske aktører foretrekke de mindre norske selskapene når de skal investere på det norske telemarkedet?

Det ennå ikke avgjort hvor stor den statlige eierposten blir i Telenor, men i et intervju med ITavisen , forsvarte IT-minister Grete Knudsen, en stor statlig eierpost.

– Kan en stor statlig eierpost i Telenor medføre at de mindre norske teleaktørene blir mer attraktive for utenlandske investorer enn Telenor?

– Det er ingen tvil om at Telenor vil bli svært usexy for investorer, dersom politikerne slår fast at staten skal eie 51 prosent av aksjene i et børsnotert Telenor. Ikke minst vil dette kunne påvirke børsutviklingen, sier seniorrådgiver i Tele2, Morten Neeb.

Større likhet vil komme
– Men kan dette bety at de som ønsker en fot innenfor i Norge heller vil henvende seg til Telenors mindre konkurrenter, og at dere kan få et fortrinn av dette i lengden?

-I dag har Telenor mange konkurransemessige fordeler som gir dem en unik mulighet til å beholde sin dominerende posisjon, men blant annet krav fra EU på sikt medføre større likhet i telemarkedet.

– Det er faktisk mulig at vi som selskap kan oppnå fordeler av en stor statlig eierpost i Telenor, og at eventuelle investorer som vil inn på det norske markedet heller velger små aktører som oss.

– Men rent prinsipielt er jeg for full konkurranse i telemarkedet, uten statlige selskaper, selv om mitt eget selskap kunne oppnådd fordeler med dette, uttaler Neeb.

Etterlyser antitrustlovgivning
Neeb er imidlertid oppgitt over situasjonen på det norske telemarkedet i dag, der Telenor får lov til å ruve i landskap og kabler uten at Konkurransetilsynet griper inn. Han mener det er manglende lovgivning på dette området.

– Jeg etterlyser en antitrustlovgivning lik den de har i USA. Hadde vi hatt en antitrustlov ville myndighetene vært nødt til å gripe inn for lenge siden, mener Neeb. Han sammenligner Microsofts posisjon i det amerikanske markedet med Telenors stilling i Norge.

Stikkord: Mobil