Annonse


Bluetooth – hvor blir det av?

Bluetooth setter en standard for trådløs radiokommunikasjon mellom enheter som er innen 10 meter fra hverandre. Det er allerede to år siden teknologien ble introdusert av Ericsson, og siden den tid har over 1.600 selskaper sagt at de vil adoptere standarden.

Bluetooth legger seg på radiofrekvensen 2.4 GHz, som er tilgjengelig verden over. Radiobasert overføring gjør at de forskjellige enhetene som kommuniserer ikke trenger å ha ”øyekontakt” med hverandre, slik som ved f.eks infrarød kobling.

Når kommer produktene?

To år har altså gått, uten at noen Bluetooth-produkter har nådd brukeren. Men mange store produsenter har presentert produkter som etter planen skal på markedet om kort tid. Ericsson og flere andre har for eksempel lovet Bluetooth-headset, men dette har blitt utsatt noen måneder.

Annonse


Utvilsomt kan vi nok vente oss langt mer spennende produkter i fremtiden. For eksempel kunne svenske Anoto AB nylig presentere en Bluetooth-penn, som med stor nøyaktighet overfører det du skriver eller tegner på et ruteark.

Noe skepsis

Men som med så mange andre teknologiske løfter, er det også noe skepsis ute og går. Mange trekker paralleller tilbake til midten av 90-åra, da alle trodde infrarøde signaler skulle revolusjonere og gjøre alt trådløst. Vi vet jo alle hvordan det gikk.

I tillegg mumles det i enkelte rekker om at det blir svært dyrt å bygge Bluetooth radiomottakere og kontrollsystemer inn i nye bærbare terminaler, og at bare de dyreste modellene vil få Bluetooth med det første.

Mange utviklere har tatt utgangspunkt i at det bare skal koste ca. 40 kroner per enhet å implementere teknologien, men mange analytikere tror kostnadene vil være over fire ganger så store det første året, skriver Network Magazine.

Den høye prisen på Bluetooth vil kanskje føre til at produsenter i første omgang satser på å bygge ekstramoduler som brukeren kjøper og kobler på mobilen.

Likevel høye forventninger

Likefremt er forventningene til Bluetooth skyhøye, og ikke bare i mobilbransjen. Bluetooth har potensial til å forbedre tekniske løsninger så å si overalt hvor det er snakk om datakommunikasjon. La oss håpe det.

Annonse