Annonse


Tuvalu tjener på .tv

Det brøt ut budkrig da Stillehavs-staten Tuvalu solgte rettighetene til å bruke landets nett-domene .tv til høystbydende, melder nyhetstjenesten Origo.

Nett-øy
Tuvalu består av ni atoller i Stillehavet, og har 10.600 innbyggere.Nasjonene vil få 415 millioner kroner de neste ti årene for bruk av navnet.Beløpet er det høyeste som noensinne er betalt for en nettadresse, melder Associated Press.

Kjøperen er nettfirmaet DotTV, som håper å tjene en formue på å selge nettadresser til TV-programmer og kanaler, som www.friends.tv og www.nrk.tv.

– Det er det mest gjenkjennelige forkortelsen på planeten. Når du kobler “dot” med “TV”, blir du noe svært meningsfullt på nettet, hevder DotTV-sjef Lou Kerner.

Annonse


Mangler ”dot.com”-navn
Domenenavnene er å signalisere geografiske områder. Unntaket er USA. Der brukes forkortelser som viser at eieren av navnet enten er en kommersiell aktør, en organisasjon, militær, utdanning eller myndighet. (.com, .net, .org, .mil, .edu, . gov).

Etter hvert er det blitt mangelvare på gode ”dot.com”-navn.
Den eksplosive veksten i .com-registreringer, gjør at både reguleringsmyndigheter og private aktører vurderer andre muligheter til å organisere nettet på.

I Sverige har .nu blitt populært. Flere av de svenske avisene bruker også denne forkortelsen for å servere ferske nyheter. Det amerikanske selskapet Flexible Rates har reservert domenet just.nu, og selger navn av typen bra.att.ha.just.nu.

Annonse