iMac DV

Annonse


Apple frigjør kjerne

iMac DVApple har hengt seg på åpen kildekode-bølgen og med Darwin 1.0 ønsker de bidrag til å utvikle et bedre operativsystem. Men mest av alt vil frigjøringen av Darwin vise om de om samfunnet rundt åpen kildekode vil ta i bruk enda en åpen kildekode.

Darwin 1.0 er i første rekke rettet mot utviklere som skal bidra med synspunkter og forbedringer, og håpet er at de skal gjøre det kommende operativsystemet så stabilt som mulig. Operativsystemet kan kjøres på både PowerPC og Intel-plattformen.

Mangler grafisk grensesnitt
Ennå mangler det meste av grafisk grensesnitt, men det inngår en verktøyskasse som gjør at utviklerne direkte kan komme i gang med sitt arbeide.

Det gjelder blant annet det viktige utviklingsarbeidet omkring drivrutiner, der utviklerne får tilgang til Kernel Extensions Kit. (KDK). Operativsystem baseres på Unix-dialektene Freebsd og Mac 3.0.

Annonse
Avgjørende
Utviklingen av Darwin er helt avgjørende for den kommende plattformen som Apple skal baseres sine produkter på.

Men det gjenstår å se hvor mye av utviklernes forbedringer og drivrutiner man rekker å bake inn i Mac OS X. Etter planen skal Mac OS X være ferdig allerede til sommeren.

I mai skal Apple oppgradere Darwin Streaming Server, også den med åpen kildekode tilpasset Windows NT. Dermed blir det mulig for utviklere å ta frem Quicktime-filer for en rekke operativsystem, som Linux, Solaris og NT.

Ventetiden er over
For mange betyr Darwin 1.0 at ventetiden er over, og at de nå kan ta tak i utfordringen. Mest av alt vil Darwin 1.0 bli en test. Den vil vise om samfunnet rundt åpenkildekode er villige til å ta i bruk enda en ny kjerne, selv om det er et system som skal installeres på en rekke maskiner allerede i nær fremtid.

Utgivelsen av Darwin er det beste som har skjedd for Mac OS X, skriver internettmagasinet MacWeek.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse