Ericsson T10 m tastatur

Annonse


Mobil gir døve frihet

Ericsson T10 m tastaturTeksttelefon i hjemmet har lenge vært tilgjengelig,

– Mobile teksttelefoner har gitt en enorm form for frihet for døve, som vi hørende lenge har tatt for gitt, sier avdelingsleder for Rådgivningskontoret for hørselshemmede Ragnhild Hjelmtvedt Osmundsen.

Det har aldri eksistert noen telefonkiosk for døve. Skulle det være behov for å gi en viktig melding, mens man er hjemmefra, har det tradisjonelt vært behov for å få hjelp, for eksempel fra politiet.

Tegnspråk som morsmål
Selv om tekstmeldinger helt klart er den mest brukte tjenesten blant døve for tiden, mener Osmundsen at vi foreløpig bare har sett toppen av isfjellet.

Annonse
– Det døve ønsker seg aller mest er å bruke sitt eget morsmål, nemlig tegnspråk, forklare hun. Forventningene er derfor store til videre utviklinger på mobilfronten, og videotelefon står øverst på ønskelisten.

SymbolerSom vi vet vil det nok ta en viss tid før videoverføring på mobiltelefon er et faktum, men det finnes andre måter å gjøre livet lettere for døve på i mellomtiden. For eksempel er det ønsker om bedre tastatur, og knapper med flere symboler på i stedet for bare bokstaver.

Det ville også vært hensiktsmessig med mulighet til å kunne sende både tale og tekst samtidig, slik at en døv skal kunne snakke med en hørende, som på sin side skriver tilbake.

– Det er en del begrensinger foreløpig, men jeg tror all utvikling på mobiltelefoner vil komme de døve til gode etter hvert, sier Osmundsen.

Foreløpig er hybrid-telefonen Nokia Communicator den mest døvevennlige modellen på markedet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse