Annonse


– Wap er overvurdert

I løpet av det siste året har mobilbransjen gang på gang fortalt oss at wapstandarden regnes som det store gjennombruddet for datatjenester på det trådløse Internett.

Gartner Group, et amerikanske analyseselskap, er kritisk til informasjonen som er blitt pøst ut av mobilaktører på markedet, skriver ComputerSweden.

Lover mer enn de holder

– Ericsson, Nokia og Motorola har lovet muligheter som mobiloperatørene ikke har kunnet oppfylle. Det vi nå ser er et soleklart eksempel på hvordan bransjen har mislykkes med å håndtere brukernes forventinger, sier mobilanalytiker Nigel Deighton i Gartner Group.

Annonse
Deighton mener at det særlig på det tekniske plan er grunnlag for kritikk, og at det her finnes åpenbare mangler. Utbyggingen av andre og tredje generasjons mobilnett er blitt igangsatt, men det vil ta mange år før teknikken er såpass utviklet og utbygd at den kan sammenlignes med dagens GSM-nett.

Lenge til de store hastigheter

Spådommen til mobilanalytikeren er at GPRS vil ha et øvre tak på 56 kbit/s de nærmeste årene, og at det vil drøye en god stund for de store hastigheters tid kommer.

– GPRS-standarden er fremtidens nøkkel for de waptjenestene man har snakket om det siste året, men i løpet av 2000 og 2001 kommer vi til å se overføringskapasiteter på mellom 13 og 28 kbit/s. I dag snakker mobilbransjen om hastigheter på 150 kbit/s, sier Deighton.

Likevel optimist

Det var på Gartner Groups vårkonferanse i Firenze at Deigthon kom med sine formaninger. Han understreket imidlertid at hans selskap ser meget lyst på fremtiden for de mobile tjenester, men at det var viktig at utviklere seg gjennom hypen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse