Annonse


Operatører mister wapkontroll

– De første waptjenestene har vært veldig operatørsentriske. De, operatørene, har nemlig selv ønsket å kontrollere hvem som skulle få tilby tjenester. Det har til og med vært sperringer mellom operatører og konkurrentenes wapkunder. Det kommer til å endre seg nå, sier konsernsjef John Sims i Tantau til Wapland.no.

Kommer til Norge

Tantaus har som forretningsidé å utvikle og tilby tjenester for trådløse internettapplikasjoner. John Sims håper å kapre bedriftene som vil ta overta wapkontrollen fra operatørene.

Selskapet er kanskje mest kjent for å ha deltatt i å lage verdens første wapløsning for en bank – Merita Nordbanken. Tantau har i dag 90 ansatte, og sitt hovedsete i Austin i Texas, USA. Et nordisk kontor er etablert i Finland. Norsk etablering er avhengig av videre suksess i bedriftsmarkedet, opplyser Sims til Wapland.no.

Annonse
Kundeforhold

Operatørene har opptrådt som både innhold- og tjenestemeglere – en part som har prøvd å komme mellom kundene og deres tjeneste- og innholdstilbydere. Men nå er dette forholdet i endring.

Sims mener årsaken til dette ligger i å finne at kundene har et nærmere forhold til eksempelvis sin bank enn de har til sin mobiloperatør. Dessuten må banken selv kunne vite at deres kritiske kundedata ikke kan åpnes av en mellomliggende operatør.

– Waptjenester må kunne tilby sikkerhet fra en ende til en annen i en verdikjede. Det kan ikke være slik at data dekrypteres i gatewayen til en operatør.

Enklere WAP

Dessuten kan kunnskap om kunden gjøre wapgrensesnitt mer brukervennlig: Fordi banken vet hvem du er via mobiloppkoblingen, slipper du å taste inn så mye informasjon på mobiltelefon. Dermed blir det både raskere og enklere å bruke waptjenester.

Utfordringen er, ifølge Sims, å lage skalerbare systemer – som både takler en stadig økende antall brukere og en flora av forskjellige wapterminaler.

– Økt båndbredde vil utvide wapteknologien; gi oss en ny generasjon terminaler eller til og med gi oss weblignende applikasjoner, sier markedsføringsdirektør Peter Klante i Tantau til Wapland.no.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse