Annonse


Mer aksept for Linux

– Linux tilbyr gratis programvare, noe som definitivt gjør det uslåelig på pris, sier Erlend Hoel i Getronics.

Få betviler at det er penger å spare på Linux men det har blitt hevdet at Linux ikke tilfredstiller de kravene som i dag stilles i bedriftsmiljø.

Erlend Hoel, jobber med implementering av UNIX-maskiner i Getronics. Han er ikke i tvil om at Linux kan fungere helt utmerket i et bedriftsmiljø.

Annonse
Sikkerhet, effektivitet og support
– Et datasystem er sikkert dersom du kan ha tillit til at det oppfører seg slik som forventet, påpeker Hoel. Han mener at fordelene med åpen kildekode er mange, og sikkerheten blir tilfredstillende ivaretatt.

– En forutsetning for ett system er sikkerhet. Med åpen kildekode blir sikkerhetshull meget fort kjent og man får mulighet til å rette opp dette fortløpende.

Innsyn
– Åpen kildekode gir tilgang til både faktisk implementasjon og bakenforliggende design.En slik tilgjengelighet har svært mange fordeler, blant annet tillates offentlig innsyn og det åpner for kritikk.

Ett problem er at skaleringsmuligheten med Linux ikke er like gode, som for eksempel på de tyngste kommersielle UNIX-maskinene.

– Men her er det betydelige forbedringsmuligheter med kjerne 2.4 som nå er under utvikling.

Manglende brukerstøtte
Hoel trekker fra at man med Linux kan utnytte maskinvaren maksimalt. Støtte for eldre maskiner gir forlenget levetid for maskinparken.

Han medgir imidlertid at brukerstøtten ennå ikke er tilfredstillende, men er sikker på at dette vil dukke opp i tiden som kommer.

Kommersielle aktører på banen
Leverandørene har også kommet på banen og IBM er blant de store kommersielle selskapene som er kommet lengst.

– IBM har iverksatt en strategi for å adoptere Linux på alle sine maskinvareplattformer. Stadig flere PC-leverandører leverer PC-er med Linux er installert på forhånd, sier Hoel.

Men også de mer tradisjonelle Linux-selskapene som Red Hat holder koken. Nylig ble Red Hat Linux 6.2 lansert med et spesialdesignet system for e-handlesservere.

– Trenden er at maskinvaren ikke lenger betyr så mye, men det brukeren ønsker er en åpen og sikker infrastruktur, mener Hoel.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse