Gates, Bill NY2

Annonse


Microsoft funnet skyldig

Gates, Bill NY2Allerede i november slo dommeren fast i en kjennelse at Microsoft var et monopol som krenket konkurrenter og skadet forbrukernes interesser.

Forskjellige skritt for å løse knuten
Derimot kom dommen overraskende raskt. Derimot vil det ta lang tid før det blir bestemt hvilke skritt som dommeren mener det skal tas overfor Microsoft. Det er kjent at dommeren mener at nettleseren Explorer bør skilles fra operativsystemet. Microsoft skal ha tilbudt seg å gjøre dette.

Kan strekkes ut
Dommer Penfield Jacksons kjennelse kan få store konsekvenser for Microsoft. Selskapet risikerer å bli splittet opp. Men selskapets gründer Bill Gates har tidligere varslet at det er en løsning som ikke vil bli godtatt, og at et slikt utfall vil bli anket til høyere domstol.

Microsoft har hele tiden protestert heftig mot alle anklagene fra det amerikanske justisdepartement, og 19 delstater. Saken kan trolig gå helt til høyesterett. Tar en utgangspunkt i hva som har skjedd i tidligere tilsvarende saker, som for eksempel i saken mot AT&T, som førte til at selskapet ble splittet opp i syv deler, så vil det ikke være uventet at saken trekker ut i nærmere ti år.

Annonse
Private saker mot selskapet
I følge New York Times kan det ventes at antallet private søksmål mot Microsoft vil ta av etter at selskapet ble funnet skyldig i anklagene.

Microsoft har hatt en fantastisk vekst siden det startet opp i 1975. Det året hadde selskapet tre ansatte og en omsetning på 16.005 dollar. Fire år senere var antallet ansatte kommet opp i 28, og omsetningen hadde vokst til hele 2.4 milioner dollar.

Milliarder forsvant
I 1990 var antallet ansatte 5.635 og omsetningen 1.2 milliarder dollar. I dag har selskapet om lag 35.000 ansatte over hele kloden. I 1998 var omsetningen 14,5 milliarder. Det 25 år gamle selskapet har base i Seattle.

I følge Reuters gikk kursen på Microsoft ned med 14.47 prosent mandag. Teknologi-indeksen på Nasdaq gikk ned med 7.63 prosent. Det var på en dag da den kjente Dow Jones –indeksen steg med 2.75 prosent.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse