Annonse


IT-vekst skader økonomien

Tidligere NHO-president Diderik Schnitler har lenge vært sentral i norsk næringsliv. Nå er han ferdig med toppjobben i Saga og forbereder livet etter Saga, skriver Dagens Næringsliv.

Schnitler sier at den voldsomme verdiøkningen på en rekke IT-selskaper utgjør et paradoks i forhold til de tradisjonelle lønnsoppgjørene.

Rammer uten grenser
– I lønnsoppgjøret snakker vi om rammer på ti til 15 milliarder, og frykter at det skal føre til renteoppgang. Samtidig stiger verdien på Fast, Opticom og andre IT-selskaper med langt større beløp uten at noen reagerer.

Lønnsoppgjørene betyr mye for de bedrifter som fortsatt bare fokuserer på tradisjonell virksomhet, men for makroøkonomien slår den voldsomme verdiøkningen på børsen sterkere inn, uttaler Schnitler.

Annonse


Ingen tradisjonell verdiskapning
– På e-commerce og Internett ser vi en kraftig verdiøkning, selv om det ikke ligger noen tradisjonell verdiskapning til grunn.

Schnitler spår at mange av selskapene i den nye økonomien ikke vil tåle investorenes krav til avkastning i år, og ikke minst neste år. De har solgt visjoner som blir vanskelig å etterleve.

Annonse