sexpånett.gif

Annonse


Svenske Sol bøyde av for USA-press

sexpånett.gif

Cyber Patrol lager program som skal stoppe barn i å få tilgang til uønskete steder på nettet, og selskapet mener det er en forretningshemmelighet hvilke sider som blir sensurert.

To tjueåringer skrev et program som gjorde det mulig å omgå filterprogrammet Cyber Patrol. En tredje tjueåring gjorde programmene tilgjengelig på nettet, melder nettsiden Cnet. De var forbannet på selskapet bak programmet Cyber Patrol, men hadde neppe ventet en så rask og hard reaksjon som de fikk.

Press
Tidligere i uka tok svenske Sol ned hjemmesider der det var mulig å laste ned program som gjorde det mulig å omgå filterprogrammet. En avgjørelse i amerikansk rett var årsaken til dette.

Annonse


Barnesikring
Leketøyprodusenten Mattel står bak Cyber Patrol. Programmet ”filtrerer” bort uønskete hjemmesider. Målgruppen er foreldre som ønsker at deres barn skal kunne surfe fritt på nettet, uten å få tilgang til porno, rasisme og lignende.

Politisk sensur
Programmet er kritisert for å stoppe svært mange forskjellige typer sider, og at det faktisk ligger en politisk sensur i dette. Dette var bakgrunnen til at svenske Eddy Jansson og kanadiske Matthew Skala laget et program, som gjør det mulig å ”knekke” filteret.

De begikk såkalte ”reverse engineering”. Med utgangspunkt i programmet fant de ut hvordan programmet fungerte, og fant måter å omgå det.

Ulovlig fremgangsmåte
Det er flere måter å lure disse filterprogrammene på, og flere fremgangsmåter er publisert. Det har irritert selskapene, uten at de har reagert. Men når det gjelder ”reverse engineering” har det falt flere dommer. Dataselskapene kan raskt stoppe konkurrenter i å kopiere gode ideer på den måten.

Erstatning
Mattel mente forretningshemmeligheter ble røpet. Hackerne mente de bare viste at programmet var dårlig. Mattel forlangte erstatning for svikt i salget, og trakk for retten både programmererne og webmasteren som gjorde programmet tilgjengelig.

Dommer Edward F. Harrington beordret at ”de tiltalte, deres ledere, agenter, tjenere, ansatte, forsvarere og de personer som samarbeider aktivt med dem” skulle stoppe distribusjonen av kildekoden som gjør det mulig å lure programmet Cyber Patrol.

Opplysninger
Også svenske Sol ble trukket inn i striden. Sol ble bedt om å utlevere opplysninger om alle som hadde sett på hjemmesidene, og eventuelt lastet ned programmene. Det er ukjent om selskapet har gjort dette.

Nå har American Civil Liberties Union kastet seg inn på banen, og stiller med advokat for de tre saksøkte. Organisasjonen slåss for publikums rettigheter, blant annet til å uttrykke seg.

– Det er sterk uenighet om disse filterprogrammene, det er ikke hevet over tvil at retten har rett til å avsi kjennelser på området, sier den rutinerte advokaten Chris Hansen til Cnet.

– Hykleri
En talskvinne for Cyber Patrol er indignert over at hackernes ønsket kopibeskyttelse av sin oppdagelse.
– Måten disse to fikk fatt i kildekoden er en åpenbar krenkelse av åndsverkslover, sier Sidney Robin. De to brøt åndsverksloven for å ha prestasjoner å skryte av, og så ba de om beskyttelse av den samme loven.

Mandag går neste runde i en rett i Boston. Og svenske Sol har gjort programmene utilgjengelige. Filterprogrammet virker også i Sverige.

Utskrift av kjennelsen

Annonse