Annonse


Med e-post i anorakken

Det finnes en masse fanatiske mennesker som bare er ute etter å fortelle oss om friluftslivets mange gleder og helsebringende effekter. De av oss som drister oss til å bruke PC-en på fritiden, blir sett på som usunne, innesittende nerder som bare er opptatt av teknologi.

Nå har disse helse- (eller var det helsikes) profetene fått det for seg at vi andre skal omvendes, og at frelsen ligger i fjell-lufta. Her er noen tips til deg som vil døyve abstinensen gjennom de tøffe påskedagene!

Lommedatamaskinene

PDA, eller lomme-pc om du vil, er et bra alternativ for den som ikke har mulighet til å frakte med seg hele PC-en. Det finnes en rekke forskjellige varianter, og stort sett går skillet mellom de som har tastatur, og de som ikke har det. I tillegg kan du velge mellom PDA-er med og uten fargeskjerm.

Annonse
Den tredje inndelingen går mellom plattformene. Her er det Palm OS, Windows CE og Epoc som dominerer.

Hvilken passer best?

Hvilken plattform og hvilken PDA som passer for deg er avhengig av hva du skal bruke dingsen til. Skal du sitte på hytta og skrive memoarer er HP-Jornada 720 med qwerty-tastatur ypperlig.

Dette er også den beste maskinen om du skal koble deg til internett for å kikke på »fargebildene». Kanskje er det best å si at du har noen notater du vil gjøre ferdig, dersom du blir nødt til å forsvare at du har pakket en Jornada i påskebagasjen.

Svart/hvitt er best utendørs

Hvis du først og fremst føler behov for å være tilgjengelig på faks og e-mail er den langt lettere Psion revo plus å foretrekke. Her kan du laste ned mail, åpne filvedlegg (i alle fall de vanligste), og skrive dine egne mail på en relativt enkel og grei måte.

Er det dårlig med lys på hytta bør du gå opp litt i størrelse, til S5mx eller Ericsson MC218, som begge har bakgrunnsbelysning. Disse har også de beste skjermene dersom du skal sitte utendørs og fikle. Ericsson har også lagt inn et program som lar deg sende postkort med fargebilder fra digitale kamera direkte fra stedet der du befinner deg.

De aller minste.

Til slutt har vi de små PDA-ene, de som mangler tastatur, men som til gjengjeld ikke er større enn et sigarett etui. Disse maskinene er ypperlige om du vil bli minnet på hvilke avtaler du har (hvis du da har noen i påsken).

Du kan spille enkle spill, eller lese innkommet post. Med riktig programvare kan du også sende mail fra disse maskinene, men uten tastatur blir det hele nokså tungvint. Disse PDA-ene har også gode registre der du kan holde oversikt over vennene dine og deres ulike adresser og telefonnumre.

Og så var det wap

Den fjerde alternativet er wap. Med en wap-telefon kan du via Internett lese e-post og benytte en rekke tjenester som værvarsling, nyheter og pizzabestilling.

Telefonen er dessuten viktig dersom du på en av påskens mange skiturer faller om og knekker begge bena. Det er da du fisker GPS-en ut av lomma, taster koordinatene inn på PDA-en og sender en e-mail til Norsk Luftambulanse for å rekvirere hjelp.

Og mens du venter på at hjelpen skal komme kan du jo spille et spill på wap, eller legge en kabal på PDA-en?

Fjellvettsregler for nerder:

 • Legg ikke ut på langtur uten wap
 • Logg deg på før du går
 • Vis respekt for URL’ene
 • Lytt til erfarne surfere
 • Vær rustet mot uvær, ha sekken full av ekstra batterier
 • Husk GPS, PDA og nødvendige kabler
 • Med wap er du aldri alene
 • Wap i tide, det er ingen skam. Bare dyrt.
 • Spar på batteriene, grav dem ned i snøen om nødvendig

  Annonse


 • Annonse


  Annonse


  Annonse