Hopp til navigasjon Hopp til innhold

NRK bør tenke mobil

Medieforlaget Schibsted kan ha startet et race mot mobilt Internett. Telekomanalytiker Tore Aarønæs (bildet) tror og mener NRK bør være neste mediehus på som tenker i samme baner.

I går , onsdag, gikk Schibsted ut og proklamerte at de vil jobbe opp mot mobil Internett og WAP (Wireless Application Protocol), og at de sammen med partnere vurdere å søke konsesjon for neste generasjon mobilnett – UMTS (Universal Mobile Telephone System).

I dag, torsdag, opplyser SOL (Scandinavian Online) til nettavisen at også de har ønsker om å satse på mobilt Internett.

Og i januar fusjonerte USAs største Internett-tilbyder AOL (America Online) med Time Warner.

– Ikke spise eller bli spist

Men daglig leder i analyseselskapet Norsk Telecom AS, Tore Aarønæs, mener AOL-Time Warner-fusjonen ikke kan sammenlignes.

– I USA handler det om Internett og innhold, i Schibsteds tilfelle handler det om mobil og innhold, sier Aarønæs til ITavisen.no.

Men kan vi få se lignende hendelser i Norge, der mobilnett-selskapet sluker medieselskaper som for eksempel Schibsted?

– Jeg tror ikke det vil handle om å spise eller blir spist i Norge. Jeg tror det mer handler om hvem som skal være med på måltidet. Vi vil nemlig få se mange forskjellige samarbeidskonstellasjoner i det mobile Internett-markedet, sier Aarønæs.

Hva med de eksisterende mobiloperatørene i Norge, hva vil utfordrer som Schibsted bety for dem?

– De to (red. anmerkn.: Telenor og NetCom) har nok allerede tenkt mye på dette. Det ville overraske meg hvis de ikke har gjort det. I så fall burde de forte seg.

NRK neste?

Telekomanalytikeren ble langt fra overrasket over at Schibsted proklamerte visjoner for mobil og mobil Internett. Nå synes har det kan være spennende å se hva tunge medieaktører som NRK og TV2 vil finne på.

Jus- og IT-professor Jon Bing har tidligere sagt til Aftenposten at det ville være et interessant alternativ å fusjonere Telenor og NRK.

I dag eier Staten både Telenor og NRK, og sistnevntes sendenett – Norkring, gjennom nettopp Telenor. Aarønæs tror dette eierforholdet kan være et problem for som hemmer nytenkning.

– Spørsmålet blir: Hva gjør Telenor og hva gjør NRK?

Han undrer seg om de to statlige selskapene kan klare å se forbi kulturelle og politiske standpunkt for å gjøre nye ting.