Annonse


NRK bør tenke mobil

I går , onsdag, gikk Schibsted ut og proklamerte at de vil jobbe opp mot mobil Internett og WAP (Wireless Application Protocol), og at de sammen med partnere vurdere å søke konsesjon for neste generasjon mobilnett – UMTS (Universal Mobile Telephone System).

I dag, torsdag, opplyser SOL (Scandinavian Online) til nettavisen at også de har ønsker om å satse på mobilt Internett.

Og i januar fusjonerte USAs største Internett-tilbyder AOL (America Online) med Time Warner.

– Ikke spise eller bli spist

Men daglig leder i analyseselskapet Norsk Telecom AS, Tore Aarønæs, mener AOL-Time Warner-fusjonen ikke kan sammenlignes.

Annonse
– I USA handler det om Internett og innhold, i Schibsteds tilfelle handler det om mobil og innhold, sier Aarønæs til ITavisen.no.

Men kan vi få se lignende hendelser i Norge, der mobilnett-selskapet sluker medieselskaper som for eksempel Schibsted?

– Jeg tror ikke det vil handle om å spise eller blir spist i Norge. Jeg tror det mer handler om hvem som skal være med på måltidet. Vi vil nemlig få se mange forskjellige samarbeidskonstellasjoner i det mobile Internett-markedet, sier Aarønæs.

Hva med de eksisterende mobiloperatørene i Norge, hva vil utfordrer som Schibsted bety for dem?

– De to (red. anmerkn.: Telenor og NetCom) har nok allerede tenkt mye på dette. Det ville overraske meg hvis de ikke har gjort det. I så fall burde de forte seg.

NRK neste?

Telekomanalytikeren ble langt fra overrasket over at Schibsted proklamerte visjoner for mobil og mobil Internett. Nå synes har det kan være spennende å se hva tunge medieaktører som NRK og TV2 vil finne på.

Jus- og IT-professor Jon Bing har tidligere sagt til Aftenposten at det ville være et interessant alternativ å fusjonere Telenor og NRK.

I dag eier Staten både Telenor og NRK, og sistnevntes sendenett – Norkring, gjennom nettopp Telenor. Aarønæs tror dette eierforholdet kan være et problem for som hemmer nytenkning.

– Spørsmålet blir: Hva gjør Telenor og hva gjør NRK?

Han undrer seg om de to statlige selskapene kan klare å se forbi kulturelle og politiske standpunkt for å gjøre nye ting.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse