Annonse


Rekorddeltagelse på nettvalg

Nominasjonsvalget trakk til seg 78.000 stemmer, mer enn dobbelt så mange som den gamle velgerrekorden. Over halvparten av stemmene kom fra nettet.

Forrige ukes avstemming, der visepresident Al Gore fikk fire ganger så mange stemmer som sin utfordrer Bill Bradley, er det første bindende politiske Internett-valg i historien.

Brøt barrieren
– Vi har åpnet slusene for folk som normalt ikke stemmer. Dette er noe jeg vet er kommet for å bli, sier delstatsrepresentanten Leah Landrum.

Forhåndsregistrert
Nettavstemmingen åpnet for at velgerne kunne gå til de virtuelle urnene fra tirsdag til fredag. Folk som ville stemme på selve valgdagen måtte selv oppsøke valglokalet for å gi sin stemme.

Annonse


Selskapet som sto bak nettavstemmingen, Election.com, sier de ikke hadde noe problemer med hackere, selv om en reporter fra nettmagasinet NationalJournal.com hevder han hyrte inn en datasnok for å bryte seg inn på nettstedet.

Vil bli kopiert
Likevel foreløp ikke avstemmingen uten problemer. Ved første valgdag var pågangen så stor at systemene ikke maktet å ta unna alle som ville stemme. Andre velgere fikk ikke tilsendt sine registreringsnumre i tide.

Mange delstater har fulgt Arizonas nettvalg med argusøyne, og både California, Louisiana og Oregon vurderer tilsvarende løsninger i fremtiden.

Likevel er avstemmingen blitt kraftig kritisert, og organisasjonen Voting Integrity Project, gikk til søksmål for å få stoppet prosjektet.

Organisasjonen frykter blant annet at Internett-baserte avstemminger åpner for et skille mellom de som har tilgang til og kunnskaper om datamaskiner og de som ikke har det, melder Associated Press.
(Origo)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse