Politiluemobil

Annonse


Politi med mobil-kontroll

PolitiluemobilI utgangspunktet er det ikke satt av ekstra midler til å kontrollere om bilførere gjør bruk av håndfriutstyr i henhold til de nye forskriftene.

Det er også stor usikkerthet om hvordan politiet kommer til å gjennomføre eventuelle kontroller.

Vanlige kontroller
I forbindelse med andre, vanlige, kontroller vil politiet selvfølgelig også sjekke om du har håndfri-utstyr, opplyser departementet.

– Når politiet først er ute på veien, sjekker de håndfri-utstyret samtidig som de sjekker mønsterdybden på dekkene, om blinklysene virker og så videre, sier Roar Hanssen, informasjonsrådgiver i Justis- og politidepartementet til ITavisen.

Annonse
I bevegelse
I forskriftene står det blant annet at “Fører av motorvogn må ikke bruke mobiltelefon under kjøring, med mindre mobiltelefonen under bruken er plassert i eller på en holder som er forsvarlig fastmontert i motorvognen”.

Her er begrepet “kjøring” definert som “motorvogn som er i bevegelse”. Det betyr at du kan snike deg unna dersom du i god tid oppdager at det er en kontroll på gang.

Senker farten
– Det blir det samme som når bilførere senker farten eller tar på seg bilbeltet fordi de ser at det er en kontroll lenger frem på veien, sier Hanssen.

I veiledningen til forskriftene står det imidlertid at en motorvogn som er stanset i vegbanen grunnet kø, rødt lys, stoppskilt eller annet fremdeles vil være i bevegelse i forskrifts forstand.

Bevisspørsmål
Politiet bør nok ta deg mens du bryter loven, hvis ikke vil bevisspørsmålet stå sentralt. Ifølge Roar Hanssen vil politiet neppe gå så langt at de ber mobiloperatørene om utskrift av ringeloggen din dersom det er tvil om beviset.

– I første omgang er det snakk om et forenklet forelegg på 500 kroner for de som blir tatt. Dersom vedkommende ikke vedtar boten vil det kanskje bli et bevisspørsmål.

Klø deg i øret?
Det kan nok bli vanskelig å komme seg unna dersom du blir skygget av en sivil politibil. Det er sikkert lov å prøve seg med at du bare klødde deg i øret med mobiltelefonens antenne, men det spørs om du kommer deg unna med det…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse