Deskill

Annonse


Nytt fristed for nettpirater

Deskill

Freenet er et fil- overføringssystem basert på åpen kildekode. I likhet med WWW, deler Freenet digitalt innhold som HTML-sider og MP3-musikk, skriver Wired.

Men i motsetning til Weben har ikke Freenet en sentralisert administrativ struktur med navngitt domeneservere og IP-adresser, som kan spore opp brukeren. Freenet påberoper seg å være anonymt, sikkert og uten sentralisert kontroll. Det vil derfor være bortimot umulig å spore opp brukere som benytter seg av nettet, enten de bedriver lovlig eller ulovlig virksomhet.

 

Sensur umulig
 – Min motivasjon var å gjøre det svært vanskelig å sensurere informasjon, sier Ian Clarke til Wired. Han er en irsk programmerer som har designet programmet.

Annonse


– Med Internett er det et potensiale til å sensurere og overvåke mennesker på en måte som ikke har vært mulig tidligere. Jeg ønsker å gjøre dette umulig.

Clarke begynte arbeidet med Freenet for halvannet år siden, etter at han fullførte sine studier i kunstig intelligens ved Universitet i Edinburgh. Han hadde hisset seg opp over at den australske regjering innførte strenge sensurlover for virksomhet på nettet, og Freenet er hans personlige korstog mot kontroll fra myndigheter.

Ennå er ikke Freenet klart til bruk, men iren håper den første versjonen vil være ferdig i løpet av våren. Selve serveren er bortimot ferdig, men ennå eksisterer det ingen nettlesere eller klienter som kan gjøre nettverket enkelt å bruke.

Skapt over e-post
Ikke uventet vil Freenet bli utgitt under GNU-lisens, det innebærer at hvem som helst kan distribuere og endre kildekoden – uten å betale avgifter. Selve systemet skrives i Java av et dusin programmerere. De har aldri møtt – eller snakket med hverandre på telefon. All kommunikasjon har skjedd over e-post.

Alle som ønsker det kan være anonyme på Freenet, og Clarke forteller at det også vil være vanskelig å finne ut om en person bruker en Freenet-server og hva slags informasjon som blir laget på den. Formålet med Freenet er å promotere ytringsfrihet, men en unngåelig konsekvens er også fritt spillerom for blant annet piratkopiering.

Clarke mener det er viktigere å beskytte ytringsfriheten enn å beskytte oppehavsrettigheter med et økonomisk verktøy.

Fristad for kriminelle
En rekke kritiske røster har allerede påpekt faren for at Freenet i første rekke blir et sted for kriminelle å boltre seg. Eric Sheirer, forsker på musikkteknologi, uttaler til Wired at Freenet er et interessant eksperiment, men at det mest sannsynlig at det bare vil bli brukt av en liten gruppe mennesker.

– I første rekke vil det være mennesker som ønsker å utveksle illegal informasjon og folk som for enhver pris er oppslukt av å beskytte sin private sfære og sikkerhet, mener Sheirer. For en vanlig bruker med rent mel i posene, vil det sannsynligvis være mest praktisk å bruke World Wide Web.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse