Sponheim, Lars ny

Annonse


Mot nederlag på Fornebu

Sponheim, Lars ny

Ikke bare ønsker Ap og FrP at Fred Olsen med sitt IT Fornebu skal få bygge IT-senteret, men vil også at Olsen & Co skal være med å ivareta statens interesser i senteret.

I dag legger Stortingets næringskomité frem sin endelige innstilling om IT-senter på Fornebu, og det forventes at regjeringen går mot ytterligere nederlag.

Fastholder planen
Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet står fast ved å gi IT Fornebu Technoport oppdraget med å bygge IT-senteret. Ap og FrP vil også pålegge regjeringen at statsforetaket Selskapet for Industrivekst (SIVA), skal bli organet som ivaretar statens interesser i IT- og kompetansesenteret.

Annonse
Samtidig skal SIVA skilles og legges inn i et nytt næringsutviklingsselskap hvor private aksjonærer får majoriteten. Dette kan forsterke stortingsstyringen, som næringsminister Lars Sponheim og Regjeringen gjerne vil unngå, skriver Dagens Næringsliv.

Kritikk
SIVA har allerede inngått en intensjonsavtale med IT Fornebu. Hvis IT Fornebu får sine planlagte 51 prosent i SIVA, vil de dermed være med å ivareta statens interesser i IT-senteret, og øker dermed sin innflytelse.

– Finnes det ingen grenser for hvor langt Arbeiderpartiet vil gå for å imøtekomme Fred Olsen, har Gunnar Kvassheim, parlamentarisk leder i Venstre uttalt.

Avgjøres i dag
Klokken 13:00 i dag satt næringskomitéen seg i møtet der den endelige innstillingen skal gjennomgås. FrP vil da legge frem forslaget om at SIVA skal ivareta statens interesser i IT-senteret.

Utidig
– Dette er en utidig innblanding. Det er Regjeringen som skal ta disse beslutningene, uttaler leder i Næringskomitéen, Morten Lund (Sp). Senterpartiet, stiller seg svært kritisk til at SIVA skal ivareta Statens interesser på det Fornebu , og vil stemme i mot forslagene fra FrP

– Når Ap og FrP går inn for at SIVA skal være det utøvende organ, er dette et klart tegn på mistillit mot Sponheim. Men det er Sponheim som er tiltenkt denne jobben og det er merkelig det som nå skjer, sier Ansgar Gabrielsen (H) i Næringskomitéen. Han påpeker at det rent konstitusjonelt skal være Regjeringen og ikke stortingsflertallet som ivaretar statens interesser.

Ap og Kjell Opseth har bekreftet at de støtter forslagene fra FrP, i følge Dagens Næringsliv. Ellers er det ikke ventet store endringer i dagens innstilling. IT-avisen vil komme med resultatene av møtet, som er forventet å vare til klokken 15:00.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse