Annonse


Dette er WAP-trendene fra CeBIT

Siemens har lansert tre telefoner i løpet av den siste måneden. Sist på CeBIT da selskapet viste frem sin røffe M35i. Tidligere har Siemens fortalt at C35i og S35i skal komme på markedet i løpet av året.

Alle nyhetene fra tyskeren har WAP 1.1.

Siemens med skikkelig WAP

Med sin S25-telefon laget Siemens en del trøbbel for seg selv i og med at WAP-funksjonen bygd på 1.0-standarden ikke støttes av de norske mobiloperatørene. Mange klaget, men nå kommer altså tre nye telefoner med WAP-standard for bruk her i landet.Siemens M35i

Annonse


C35i skal ta over for start-telefonen og salgssuksessen C25. I en periode vil man nok få kjøpt begge telefonene. C35i har muligheter for sending/mottak av bildebeskjeder. Til forskjell fra tidligere har denne telefonen prediktiv tekst – noe som gjør det enklere å skrive tekstmeldinger. Den har også stoppeklokke og kalkulator som noen av sine finesser.

S35i har innebygd antenne og skiller seg på den måten fra S25 som også er en profftelefon. Telefonen har en sjulinjers skjerm og er ellers meget lik S25.

Røft fra Siemens

Siemens var først ute med en mobiltelefon bygd for røff behandling da de kom med S10 Active for et par år siden. S10 slo aldri helt an i markedet. Nå har Siemens lansert en ny fritidstelefon som skal tåle både vann og sand. M35i har blant annet innebygd antenne og ikke mindre enn fire spill.

Alle de nye mobiltelefonene til Siemens har innebygd vibrasjonsvarsling. C35i og S35i er ventet på markedet i løpet av april, mens det ennå er usikkert når M35i blir å få kjøpt.

WAP med Nokia

Nokia lanserte fire nyheter på CeBIT, men bare tre nye telefoner. Den fjerde nyheten var en WAP-oppgradering av 9110 Communicator.Nokia 6250 (action)

For første gang viste Nokia frem en såkalt håndverkstelefon – 6250 – på CeBIT. Telefonen har WAP-funksjon, men det mest oppsiktsvekkende er nok at finnene også satser på en vann- og støtsikker telefon.

Mobilgiganten kom også med en såkalt profftelefon. 6210 er en tobåndstelefon (dualband) som blant annet støtter HSCSD (High Speed Circuit Switched Data) for dataoverføringer opp til 43,2 kbps. Telefonen har selvfølgelig WAP-funksjonalitet.

Det har ikke Nokia 8890. Den er imidlertid laget med tanke på reisende i og med at den kan brukes både i GSM 900-nettet (i Europa) og GSM 1900-nettet (i USA). I utgangspunktet er telefonen lik 8810 og 8850 med sitt ståldesign.

Til sommeren

Når Nokia har tenkt å ha disse telefonene klar i butikken er ikke helt klart, men det ryktes at de vil klare det i løpet av tredje kvartal i år. Oppgraderingen av Communicatoren skal være klar til sommeren, etter det Wapland.no erfarer.

Ericsson presenterte to nyheter som selskapet regner med skal være i butikken i løpet av sommeren. R310 er en telefon som skal tåle litt røff behandling og betegnes som en fritidstelefon. R310 er en god del mindre enn R250s PRO som selskapet lanserte for vel et år siden, og ligner mer på en SH888.

Som tilleggsutstyr til R310 finner man blant annet kompass og termometer, men den har ikke WAP-funksjonalitet.

WAP som SMS

A2618, den andre nyheten fra svenskene så langt i år, har innebygd en litt spesiell WAP-funksjon. Nyheter, underholdning og eller andre WAP-tjenester mottas via SMS-kanalen. Hvorvidt de norske mobiloperatørene støtter denne funksjonen er ikke klart. A2618 vil uansett være å få kjøpt i butikken i Norge når den kommer på markedet.Motorola P7389i

I løpet av tredje kvartal kan du se frem til en GPRS-telefon (General Packet Radio Service) fra Motorola. 7389i er en trebåndstelefon (klar for 900-, 1800- og 1900-nettet) med WAP-funksjon, men det er langt fra den eneste nyheten fra Motorola.

Mye Motorola

Timeport P7389e – som også er en trebånds WAP – er bygd for M-commerce. Ved hjelp av en kortleser bak på telefonen kan man handle rett på kredittkortet.Timeport P1088 – er Motorolas smartphone. Den er basert på en JAVA-browser og ser mer ut som en krysning av en PDA og en mobiltelefon. Den har mange filofax- og multimediemuligheter.

v.2288 er WAP-telefonen for de hippe. Motorola satser med denne telefonen på å nå trendsetterne som ser og vil sees. For vanlige WAP-brukere om man kan si det, har Motorola lansert Talkabout T2288.Alcatel 700

Hissige Alcatel

Alcatel ligger heller ikke på latsiden. Ved årsskiftet mener franskmennene å ha klar sin Alcatel One Touch 700. I tillegg til å takle GPRS og WAP har telefonen en skjerm som med åtte linjer tekst.

Alcatel lanserte også telefoner i 300- og 500-serien.

Høyhastighetstelefon

På CeBIT lanserte Trium sin høyhastighets WAP-telefon. Den nye mobilen, Geo-GPRS, vil være en videreføring av selskapets første WAP-telefon – Trium @. I tillegg hevder Trium at de i samarbeid med Sony skal komme med en Mp3-mobil i løpet av året.

Bosch og Siemens jobber med å få til samarbeid eller en sammenslåing. Mange trodde nok at selskapene skulle offentliggjøre en avtale under CeBIT. Det skjedde ikke, men Bosch benyttet anledningen til å lansere flere nye telefoner. Profftelefonene Bosch 1886 og 820 er veldig like. Begge har WAP-funksjon og infrarød overføringsmulighet. 820 er imidlertid utstyrt med flipplokk. Disse telefonene forventes å være på markedet i løpet av sommeren, etter det Wapland.no erfarer.

I tillegg lanserte Bosch 210-, 310-, 510- og 610-modell. Sannsynligvis blir kun 210 og 510 sluppet på det norske markedet. Det vil etter det vi vet skje i august.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse