Annonse


Fra WAP 1.1 til WAP 1.2

WAP er en såkalt åpen global standard. Man kan grovt si at det er denne teknologien som knytter mobiltelefoni sammen med Internett.

Verken Telenor eller NetCom valgte å implementere den første WAP 1.0-standarden. Det medførte at mobiltelefoner som Siemens S25 og Alcatel One Touch Pocket ikke kunne brukes i de norske nettene, da deres WAP-lesere var basert på 1.0-standarden (og som også hadde nettlesere fra Phone.com).

WAP 1.1

WAP 1.1 er en såkalt pull-teknologi. Det vil si at vi som brukere må aktivt velge hva vi ønsker å bruke av tjenester/informasjon

De første WAP-tjenestene er hovedsakelig tekstbaserte, men det er også mulig å overføre enkel grafikk til WAP-terminaler.

Annonse


Første generasjons WAP-tjenester er veldig fokuserte på å levere informasjon: Du kan enten velge å laste ned informasjon via menyer på mobiltelefonene eller søke via søketjenester.

Enkle e-handelsløsninger finnes også, der du velger et produkt fra en meny, og fyller inn navn og adresse for å få varen i postoppkrav.

Men ordentlig e-handel forventes først å komme med neste standard, WAP 1.2. Dette skyldes blant annet at dagens sikkerhetsløsning (WTLS – Wireless Transport Layer Security) er en midlertidig løsning, ifølge WAP Forum.

I dag ( februar 2000) er det bare en WAP-telefon på markedet: Nokia 7110. Denne mobiltelefonen har den begrensningen at den ikke klarer å laste ned WAP-filer (WML) større enn 1.397 bytes. Det tilsvarer litt over 1.300 tegn eller bokstaver, hvilket ikke er imponerende mange.

Ericsson kommer med sin WAP-telefon, R320, som har noe bedre kapasitet – visstnok opp mot 2.000 bytes. Men det tar liksom ikke helt av allikevel.

WAP 1.2

WAP 1.2 vil først og fremst gi bedre sikkerhet, gi bedre e-handelsløsninger og gi muligheten for push-teknologi: Avsenderbestemt informasjonsutveksling.

I tillegg vil det bli tettere kobling mot telefonitjenester. Et eksempel på dette er når du slår opp i WAP-versjonen av Gule Sider, så vil du ved å velge et telefonnumre få muligheten til å ringe det direkte. Denne muligheten har ikke WAP 1.1 i dag.

Kompatibilitet

Det hersker en del usikkerhet om hvorvidt WAP 1.2 vil være kompatibel med den nåværende standarden 1.1.

Intensjonene ifølge WAP Forum er uansett at det skal være kompatibilitet mellom 1.2 og 1.1.

Har du en WAP-telefon som støtter 1.1, så skal du kunne bruke den i et mobiltelefoninett som støtter 1.2-standarden. Men du vil ikke kunne få tilgang til nye tjenester som e-handel, telefonioppkobling fra WAP og nye sikkerhetsløsninger.

WAP er laget for mange mobiltelefonisystemer – ikke bare for GSM, men også for CDPD, CDMA, PDC, PHS, TDMA, FLEX, ReFLEX, iDEN, TETRA, DECT, DataTAC og Mobitex.

Annonse