Annonse


Dette er MExE?

MExE er nemlig teknologien som skal gjøre det mulig å kjøre mindre applikasjoner (for eksempel avanserte telefonitjenester, derunder konferansetjenester) på mobiltelefonene.

Overordnet WAP

Men de som tror at MExE vil erstatte WAP tar feil. MExE er faktisk en standard som ligger over WAP, og som har to underklasser, der den ene er den nevnte WAP-standarden. Klasse to er en JAVA-implementasjon som baserer seg på Personal JAVA.

Ifølge Erik Aslaksen, VAS (Value Added Services) Standards Manager i Telenor Mobil, vil ikke MExE ha noen stor effekt i forhold til dagens WAP-standard. Det er først når man snakker om MExE i forbindelse med Personal JAVA at Aslaksen mener man vil se utviklingen.

Annonse
Ved hjelp av JAVA i telefonene vil man kunne laste ned JAVA-applikasjoner. Når brukerne da eventuelt bytter mobiltelefon kan samme applikasjoner kjøres på den nye telefonen, da programmiljøet er standardisert.

Når man videre legger merke at vi som har mobilabonnement bytter telefon gjennomsnittlig en gang i året er det ikke rart at man vil implementere en universal standard.

Uten virus og hackere

Det man kanskje kan være en smule bekymret for når det er snakk om å kjøre applikasjoner over mobilen er sikkerhet. For når du gir programmer tilgang til å kjøres på ditt system er det helt klart muligheter for misbruk. Dette har da også vært et av fokusområdene for MExE.

Sikkerheten, som er veldig sentral i den nye teknologien, baserer seg på en såkalt signed content-modell. Det betyr at alt som sendes til mobiltelefonen må være signert med en digital signatur som blir autentisert av telefonen. Her kommer MExEs sikkerhetshierarki inn i bildet. Basert på hvilken tillit man har til den som har signert applikasjonen vil applikasjonen bli tildelt et sikkerhetsnivå med gitte rettigheter.

Det første nivået vil være tilgjengelig for operatørene, det andre vil være for leverandørene, det tredje for tjenesteleverandører du stoler på, mens det siste og laveste sikkerhetsnivået er for tjenesteleverandører du ikke stoler på.

Når kommer MExE

Ifølge Aslaksen vil det nok ta sin tid før man får se MExE i bruk til daglig. Ikke det at spesifikasjonene ikke er klare. Det er implementeringen som ikke overraskende er problemet. Personal JAVA krever stor prosessorkraft, noe man bare ser i enkelte modeller i dag, som for eksempel Motorola P1088 eller Nokia Communicator 9110.

– Motorolas telefon vil innen kort tid komme med JAVA innebygd, men den støtter dessverre ikke MExE pr i dag. Dette er allikevel en telefon som med implementering av MExE sikkerhetshierarki og MExE JAVA-extensions vil kunne bli en MExE-terminal, sier Aslaksen.

Og som man ser på WAP-teknologien har det tatt sin tid fra man først snakket om det til man kunne få kjøpt WAP-mobiler. Ennå har man jo faktisk ikke sett billig-WAPene entre markedet, selv om flere har varslet disse i løpet av våren og sommeren. Vi får vente og se. Spennende blir det i hvert fall.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse