Annonse


Dette er GPRS

GPRS er nemlig neste generasjon innen dataoverføring for mobiltelefoner i GSM-nettet, og de fleste større mobiloperatørene er i ferd med å prøve ut GPRS. Men man regner med først i andre halvdel av år 2001 at GPRS blir tilgjengelig for folk flest. Men det avhenger av at mobiltelefonprodusentene innfrir sine løfter om å lage GPRS-telefoner.

Ericsson, Motorola, Samsung og Sagem viste prototyper av slike under GSM World i Cannes i Frankrike i begynnelsen av februar i år.

Fire varianter

ETSI (European Telecommunications Standars Institute) har godkjent fire standarder for GPRS: CS1 som gir 9,05 Kbps per tidsluke, CS2 som gir 13,4 Kbps per tidsluke, CS3 som gir 15,6 Kbps per tidsluke og CS4 som gir 21,4 Kbps per tidsluke.

Med totalt åtte mulige tidsluker kan man teoretisk få dataoverføring på opptil 171,2 Kbps. Men det er teoretiske hastigheter. De flest regner med at toppfarten vil ligge på om lag 115 Kbps.

Annonse


Så hva får vi?

Mye tyder på at mobiloperatørene vil tilby flere varianter av GPRS – alt etter hva som er ditt behov for datahastighet og hvor mye du er villig til betale for farten.

Man ser for seg en folkevariant som gir fire tidsluker på 9,05 Kbps, totalt 36,2 Kbps. Varianter av CS2 og CS4 vil også forekomme. Toppfarten er ment for ‘proffene’ og næringslivet, som har behov for høye datahastigheter og som er villige til å betale litt ekstra for det.

Wapland fikk under GSM World i Cannes demonstrert en Sagem-telefon med GPRS av Alcatel. De kunne fremvise en hastighet på såkalt 3+1: Tre tidsluker nedlasting (27,15 Kbps) og en tidsluke i opplasting (9,05 Kbps).

Fordel med GPRS

GPRS er en såkalt pakkesvitsjet teknologi. Det betyr i praksis at du kun kommer til å betale for de data du laster ned og sender fra deg. Du slipper å betale for den tiden du er oppkoblet så lenge du ikke overfører data. Dette er en såkalt »alltid online»-teknologi.

Men det gjenstår ennå å se hvordan mobiloperatørene vil prise sitt GPRS-tilbud. Det er høyst sannsynlig at vi vil får både rimelige folkevarianter med relativt lave hastigheter og dyre proffvarianter med topp ytelse når det gjelder dataoverføring.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse