Skjermdump

Annonse


Ny runde med ”kake”-krig

Skjermdump

Går forslaget gjennom i den amerikanske kongressen kan det bli store forandringer for næringslivet på Internett.

Lovforslaget kommer kort tid etter at et av de mest aggressive byråene innen nettreklame kjøpte USAs største katalogselskap for 14 milliarder kroner, og melder at de vil koble sammen dataene for å kunne skreddersy sin tilbud.

Kartlegging
Senator Robert Torricelli vil forby ”cookies”. Dette er små filer som kan brukes for å hente informasjon om de besøkende. Disse filene lagres på brukerens datamaskin, og legges inn av tjenesten som besøkes. Neste gang samme tjeneste blir brukt, så kan sidene skreddersys på bakgrunn av de valgene som ble tatt ved forrige besøk.

Annonse
Cookies brukes blant annet for å følge nettbrukeres vaner. De fleste av de kommersielle tjenestene legger inn en ”småkake” på datamaskinen til brukere som er innom tjenesten. Selskap som selger annonser på nett er spesielt interesserte i å studere mønstrene i trafikken nærmere.

Rett til privatliv
Electronic Privacy Information Center, en organisasjon som vil begrense mulighetene for å samle opplysninger til kommersiell bruk, har sendt klage til USAs føderale handelskommisjon.

Anklagen går ut på at DoubleClick samler opplysninger om nettsurfere uten å ha rett til dette, og kobler opplysningene mot andre registre, som blant annet inneholder personlige opplysninger.

Kobling av databaser
Anmeldelsen kommer kort tid etter at DoubleClick har slått seg sammen med katalogselskapet Abacus, som er USAs største selskap på dette området. DoubleClick melder at de vil koble opplysningene de får over Internett med den informasjonen som ligger i databasene til katalogselskapet.

– Effektiv reklame på Internett er nødvendig for at tjenesten skal være gratis, sier en talsmann for DoubleClick til avisen USA Today. Selskapet tar avstand fra lovforslaget.

Senator Torricelli sier at det skal være samme rett til privatlivets fred på Internett som ellers.
– Jeg tror folk ville bli forbauset om de så noen fulgte etter dem på en shoppingrund, og det er faktisk dette som skjer på Internett, hevder senatoren.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse