30 mrd. til Y2K – hva nå?

Joramo, Arne(lurer?)

Joramo, Arne(lurer?)Så langt ser det meste av verdens IT til å ha greid overgangen til det besværlige årstallet svært bra. Skjønt mye kan ennå gå galt. Først når januar er over kan det endelige regnskapet gjøres opp.

Men foreløpig ser det ut til at 30 milliarder er brukt for at ingenting skulle skje og ingenting skjedde.

Grenseløs sikkerhet – grenseløse kostnader
Det hele har med datasikkerhet å gjøre.

Annonse

Årsaken til at problemet oppsto hadde først og fremst med sparte kostnader å gjøre, spør du oss. Kostnadene med 2000-problemet er formidable og bekrefter en gammel sannhet: Høyt sikkerhetsnivå innen IT er dyrere enn noe annet. Sikkerhet er derfor alltid et kompromiss mellom ideelle krav og kostnadsnivå.

Jeg skulle ønske å sikre min bolig mot tjuver og brannstiftere, men jeg har ingen egen garnison til å passe på boligen min. Det har for eksempel kinesiske kommunistpamper når de besøker feriehuset sitt i badestedet Beidahe sørøst for Beijing.

Til alt hell…
IT-bransjen har levd fett på 2000-problemet i lang tid. Nå er jobben gjort. Hva skal IT-konsulentene nå leve av?

Norsk IT-konsulenter spår likevel 10-15 prosent vekst for sitt segment i dette året. Årsaken er nesten genial.

E-handel for fullt
Nå kommer e-handel bølgen for alvor. Og når penger skal overføres via nett kreves høy sikkerhet. Det vil si høy kompetanse og store kostnader for kundene. E-handel-bølgen kunne ikke ha kommet mer beleilig for bransjen.

I telebransjen heter e-handel-formelen WAP. Også den kommer nå for fullt. WAP-telefonen min var forresten den beste tilgjengelige nyhetskanal jeg hadde nyttårsnatten.

Det er så til de grader beleilig at det igjen bekrefter min påstand: Det er ikke eksisterende behov i markedet denne bransjen steller med. Det hele dreier seg om å skape nye behov, hele tiden, slik som Henry Ford så treffende poengterte det da den første T-Forden kom.

Derfor er ikke e-business eller e-handel noe som tilfeldigvis kommer rekende på ei fjøl akkurat når bransjen trenger det mest. I 1999 nøyde IT-bransjen seg stort sett med å fortelle næringslivet at de trenger e-handel for ikke å dø. Nå er IT-ekspertene klare til å gi bedriftene e-handelsløsninger med høyest mulig sikkerhetsnivå. I bøtter og spann.

Endringer
Innovasjon er bransjens spesialitet. Heldigvis for vårt eget ve og vell i det nye årtusenet.Vi lever av å informere om bransjens tallrike sprell. Og de kommer garantert raskere i det nye årtusenet enn i det gamle. Dette med innføring av digital økonomi er bare det første store prosjektet i det nye årtusenet.

Til slutt i denne uhøytidlige nyttårskommentaren vil jeg takke Nokia og Ericsson og Telenor for at telefonene mine virker.

Jeg vil takke Viken Energinett for at jeg ikke fryser. Jeg vil takke IBM og Apple for at mine to hjemmedatamaskiner fungerer utmerket. Og tusen takk til alle IT-konsulentene som har gjort denne nyttårshelgen så problemfri for oss alle. Nå skal vi bare sette parafinlampen i kjelleren og glede oss alle sammen.

Annonse
Annonse