Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Sverige vil følge mobil-Norge

Nå ser svenskene til Norge for å lære om mobilbruk. Trafikksikkerhetsorganisasjonen NTF ønsker et påbud om håndfritt i svenske biler.

Deskill
Nå er det på tide å gå fra snakk til handling. Det mener Brittmarie Utterström, adm. direktør i NTF.

– Burde vært standard
– Klart man skal få snakke selv om man sitter i bilen, men man kan ha mobilen tilknyttet håndfritt-utstyr. Det burde være standard i alle biler, sier Utterström til Aftonbladet.

– Det har Danmark og Norge gjort. Det burde vi også gjøre, sier hun.

Hittil har ansvaret hvilt på forbrukerne. Det handler om sikkerhet i bilen og burde være selvskreven tilbehør i enhver ny bil, mener Ullström.

Noen hundrelapper
– Det koster bilprodusentene bare noen hundrelapper å utstyre bilen med en håndfriløsning. For brukerne koster det bortimot et par tusen kroner, sier Ullström til Aftonbladet og fortsetter:

– Mobiltelefonen er til fantastisk god hjelp, men det sier seg selv at konsentrasjonen svekkes når man skal fatte forretningsmessige beslutninger samtidig som man kjører bil.

Ny undersøkelse
Aftonbladet viser til en kanadisk undersøkelse som viser at risikoen for å bli innblandet i en ulykke øker når sjåføren snakker i mobiltelefonen.

– Men det er vanskelig å bevise at ulykker har oppstått på grunn av mobilprat. Hvem sier til politiet, etter at ulykken har skjedd, at de snakket i mobiltelefonen, og hvordan skal man bevise at det er årsaken til ulykken, spør Ulf Björnstig i det svenske Vägverket.

Vägverket holder på å utrede et eventuelt påbud om håndfri-løsning i biler.

Stikkord: Mobil