Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Privatisering nødvendig

Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt tar i en kronikk i nettavisen Vision sterkt til orde for privatisering av både Telia og Telenor. Han mener det er avgjørende for å bygge framtidige allianser.

Fusjons-brudd

Fusjonskollapsen styrker helt klart privatiserings-tilhengerene i den politiske debatten. Og den debatten vil komme raskt i Stortinget.

Dårlig ansett
Tilliten til politikerstyrt televirksomhet har fått seg en meget alvorlig knekk etter fadesen. Det er helt utvilsomt at både den norske og svenske staten av internasjonale teleselskaper vil bli sett på som uegnet til å bedrive televirksomhet i internasjonal målestokk.

Det er like klart at den av Telia og Telenor som privatiseres først, raskest vil tiltrekke seg de beste internasjonale partnere.

Klar tale
Her er et utdrag av hva Carl Bildt skriver: ”Telia måste nu snabbt och bestämt förberedas för en privatisering. Och redan i ett första steg bör vi skattebetalare sälja ut majoriteten av ägandet i företaget. Inriktningen skall sedan vara att sprida ägandet i dess helhet.

Samtidigt behöver Telia partners i omvärlden. Tanken med Telenor var i grunden alldeles rätt. Och alldeles säkert kommer samarbetsbuden att dugga tätt i både Stockholm och Oslo så fort det står klart att statskontrollen släpps.

Då kanske tanken med Telenor kan tas upp igen. Eller kanske det blir mer aktuellt att vända blicken mot offensiva Sonera i det östra grannlandet i stället? I Helsingfors är inriktningen mot privatisering och internationalisering långt klarare än vad de mer trångsynta regeringarna i Oslo och Stockholm förmått sig till.”

Stikkord: Mobil