Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Tamburstuen på Banen med UMTS

Trygve Tamburstuen (bildet) adm. direktør i BaneTele er igjen på sporet. Han vil bygge UMTS-nett og frir til blant annet Tele1 om å stifte et konsortium som skal knekke mobilduopolet.

Foto: Jørgen berner Ross

– Tredje generasjons mobiltelefoni åpner opp for helt nye muligheter. Så langt har mobiltelefoni stort sett dreiet seg om taletelefoni, men med hastigheter opp mot to megabit vil mobil og fastnettet smelte sammen til et bærbart multimedium, sier Trygve Tamburstuen til ITavisen.

Ikke plass nok fire
Han regner det som sikkert at NetCom og Telenor får UMTS-lisenser innvilget. Selv om det utlyses fire lisenser tror ikke Tamburstuen at byen er stor nok for mer enn tre nettutbyggere.

– Med et stort land og få innbyggere er det kostbart å bygge nett. Jeg tror ikke det er økonomisk forsvarlig å bygge mer enn tre nett. En konsortium som tredjeaktør er derfor et godt case, sier Tamburstuen.

Har mye fiber
Tamburstuen sitter på et svært omfattende transportnett via fiber i tognettet. I dag selges denne kapasiteten til aktører som NetCom, Tele1 og Telia.

Uten et aksessnett og sluttkunder er kapasiteten kun forbeholdt videresalg, men med en UMTS-lisens åpner det seg nye muligheter for å nå ut til folket.

Stikkord: Mobil