Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Superrask russer slår Intel

Russiske forskere hevder de har laget en prosessor som slår alt som er laget i vesten med stor margin. En britisk investeringsbank sier at den håper på å skaffe midler til å lage en prototype.

Intel chipset

Forskerne har tidligere utviklet datamaskiner for det russiske rakettforsvaret.

Bedre enn Intel
Forskerne i Elbrus International hevder selv at deres brikke – kalt E2K, er flere ganger raskere enn brikken Intel nå forsker på. Problemet er at de mangler en milliard dollar (omtrent åtte milliarder kroner) for å sette opp en fabrikk for å produsere brikkene, melder nyhetstjenesten Reuters.

Den britiske investeringsbanken Robert Flemings sier at de håper på å skaffe finansiering til neste år, men bare for å utvikle prototyper. Produksjon kan komme om tre år, om finansieringen lykkes.

Elbrus International lager også programvare for Sun Microsystems.

Ikke verdt noe
Elbrus har forsøkt å finne finansielle investorer i ett år. En artikkel i bladet Microprocessor Report meldte at simulerte tester viste at den russiske brikken var raskere enn Intels Itanium, som nå er under utvikling.

– Det er et problem at dette markedet er så monopolisert. Men det er også en oppfatning i markedet, at dersom noe ikke har startet opp i USA, så er det ikke verdt noe, sier sjefsforskeren Boris Babayan.