Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Radio mot Telenor

19 teleoperatører vil nå bruke radiooverføring i kampen mot Telenors aksessmonopol. I dag må de stort sett leie Telenors kobberkabler for å få signalene helt frem til kundene.

Range
19 teleselskaper har søkt Post- og teletilsynet (PTT) om å få benytte radiofrekvenser mellom sluttbruker og det øvrige telenettet, melder Newswire på vegne av ElTele Øst.

Seksjonssjef Stein Gudbjørgsrud i PPT opplyser til Newswire at lisensene skal gis i begynnelsen av februar neste år.

Kombinasjonstilbud
– Telenor utnytter sitt monopol på aksessnettet ved å ta en høy pris av oss for å bruke deres kabler inn til sluttbruker. Isteden vil vi nå tilby våre kunder radioforbindelse i tillegg til vårt eget fibernett, sier markedsdirektør Svein Risberget i ElTele Øst

Rask vekst
ElTele vil lansere radioløsninger, som kan formidle tale, data og bilder. En radioforbindelse kan etableres meget raskt, i motsetning til fiberkabler som må graves ned.

– Jeg regner med at radioutbyggingen vil ta av i løpet av første halvår neste år. Dette markedet vil bli stort, sier adm. direktør Asgeir Myhre i konsulentselskapet Teleplan til Newswire.

Teknologi
I det nye systemet opprettes en radioforbindelse mellom flere kunder og en basestasjon, som er knyttet til telenettet.

De nye radioforbindelsene er skreddersydde for bedriftsmarkedet, og blir antakelig for dyr for private sluttbrukere. Et kostnadsreduserende alternativ for privatmarkedet kan bli telefoni og Internett via tv-kabelen.

Stikkord: Mobil