Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nettet forenkler strømregning

Snart kan du lese av strømmåleren, taste inn strømbruket ditt i nettleseren og få fakturaen sendt direkte til innboksen hos nettbanken din.

NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) krever at de om lag 250 e-verkene i Norge skal konkurrere tøffere, og kostnadseffektivisere driften med 10 prosent i året. Derved må e-verkene prioritere salg, og ikke IT-systemer.

Satt det bort
For å spare tid og penger har fire nettselskaper og kraftleverandører nå satt bort hele den virksomhetskritiske avregningsprosessen til EVAS (Energiverkenes Avregningssentral) og deres seks medarbeidere.

EVAS (www.evas.no) som holder hus i Molde, er grunnlagt av Fellesdata, Powel Data og Istad Kraft.

110.000 kraftkunder
Sist uke undertegnet EVAS en kjempekontrakt med kraftmegleren Øko Kraft som leverer kraft til 53.000 kunder i hele Mjøs-regionen. Øko Kraft omsatte nær 1.000 GWh første halvår i år, og er en av landets ti største kraftleverandører til privatbrukere. Nå lar de EVAS ta hånd om all kundebehandling, inklusive avregning, kundeinformasjon, fakturering, distribusjon og betaling.

– Vi ønsker å utnytte den teknologi og kompetanse som finnes for å kunne tilby kundene best service og best pris, sier adm. direktør Jan Sveen i Øko Kraft AS.

Fra før har EVAS avtaler med tre kraftnettselskaper. Med Øko Kraft i tillegg, har de totalt ansvar for 110.000 privatkunder.

Faktura til nettbanken
– I første omgang legger EVAS måleverdiene fra privatkundenes strømmåler inn i et måleverdisystem, og produserer fakturaer med et kundeinformasjonssystem, og betalingsformidling via BBS. Fakturablankettene blir skrevet ut hos Fellesdata, forteller rådgiver Morten Løvstad hos Fellesdata.

EVAS er imidlertid allerede i gang med å utvikle helelektronisk fakturering.

– Nettbankkunder skal kunne velge om de vil ha en papirfaktura i postkassen, eller en elektronisk regning levert til nettbankens innboks. Hvis de velger det siste, kan de betale med et museklikk, forteller Løvås til ITavisen.

Tjenestene vil bli basert på tynne klienter via Frame Relay. All databehandling foregår sentralt hos Fellesdata. Ordningen vil bli begrenset til kunder i de mange nettbankene som Fellesdata drifter for sparebankene.

Lag din egen faktura
Med elektronisk faktura slipper kunden å taste inn dataene på nytt, feilkildene forsvinner, transaksjonen blir mer strømlinjeformet og e-verk, avregningssentraler og banker slipper papir i sin regnskapshåndtering.

– Måleravlesning er en naturlig utvidelse av tjenesten. Kundene kan selv avlese måleren i sikringsskapet, og taste inn måleverdien via e-verkets nettside. Slik kan de generere sin egen faktura, kontrollere og videresende den til nettbanken for betaling.

Jeg regner med at vi vil kunne realisere slike løsninger om ikke lenge, sier Morten Løvstad.

ASP-ene overtar
I løpet av neste år vil det dukke opp mange flere slike internettbaserte tjenester, der bedrifter overlater sine kundeinformasjonssystemer med tilhørende fakturering og meldingsdistribusjon til en ASP (application service provider).

– EVAS ser for seg et bransjenett for e-verkene. Fellesdata har allerede laget bransjeløsninger med portaler for oljebransjen, bokhandlerne, trygdekontorene og bankene. Portalene kan være en møteplass for de forskjellige bransjene, med sikker distribusjon av data for leverandørene og deres kunder, sier Morten Løvstad hos Fellesdata til ITavisen.