Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– IT-Norge er uinteressant!

Adm. direktør Ken Gerhardsen (bildet) i HiQ, nok en svensk IT-suksess, har nettopp snakket med en rekke amerikanske investorer. For den norske IT-bransjen var ikke det oppløftende.

Gerhardsen, Ken

– Investorene vi møtte hadde mye kunnskap om det nordiske it-markedet og var utrolig interessert i svenske og finske selskaper, men jeg fikk fra flere hold høre at det ble sett på som uinteressant å plassere penger i norske selskaper, sier Gerhardsen til ITavisen.

Sivilingeniøren Gerhardsen, som er født i Norge, er også en av selskapets gründere. Som så mange andre svenske toppledere startet han sin karriere i Ericsson. Deretter arbeidet han en periode som konsulent før han tilbrakte 14 år i Enator (i dag TietoEnator, red. anm.), den siste perioden som viseadm. direktør.

Flysimulator
Forløperen til HiQ ble startet i det vesle stedet Arboga i 1992. Selskapet levde av å utvikle flysimulatorer for det svenske luftforsvaret, blant annet for jagerflyet Jas.

I 1995 var Gerhardsen en av fem som tok initiativet til det som ble HiQ. De bestemte seg for å satse på telekom i tillegg til forsvaret, og flyttet hovedkontoret til Stockholm.

– Vi hadde bestemt oss for å arbeide med både utviklere og produsenter. Allerede i slutten av 1995 var vi mellom 25 og 30 ansatte og hadde fått kunder som Ericsson, Tele2 og Telia, sier Gerhardsen.

Tjener godt
I dag har selskapet totalt 230 ansatte hvorav 150 arbeider i Stockholm. Selskapet ble børsnotert i april i år, og Gerhardsen er nest største aksjonær med ni prosent av aksjene i selskapet som når dette skrives har en børsverdi på hele 2 milliarder kroner.

Til tross for at selskapet har en årlig vekst på om lag 50 prosent, kan de i motsetning til mange av sine konkurrenter som går med store underskudd, skilte med en fortjeneste på mellom 15 og 20 prosent av omsetningen. Ikke dårlig av et konsulentselskap hvis verdifastsettelse stort sett er basert på de ansattes intellektuelle kapital!

Etter hvert er det kommet en rekke utenlandske aktører inn på eiersiden, men ingen norske.

Vil kjøpe opp
– Vi ser nå på noen selskaper vi kan kjøpe opp. Vi vurderer blant annet å satse i Finland. Vi har et klart nordisk perspektiv selv om vi faktisk har fått en rekke henvendelser fra blant annet operatører på kontinentet som ønsker at vi etablerer oss der, sier Gerhardsen.

– Jeg vil imidlertid ikke bli overrasket om vi starter opp på kontinentet i løpet av neste år, for eksempel i Nederland, sier Gerhardsen hemmelighetsfull.

Blir stolt på
Etter hvert har selskapet fått det meste som kan krype og gå av ledende telebedrifter som kunder. Det er nok å nevne navn som Cisco, Alcatel, Nokia, Siemens, WorldCom, NetNet, NetSource.

– Er det ikke betenkelig at dere sitter på så mye sensitiv informasjon om det som hender på viktige områder i it-verden?

– Det er viktig at vi har sekretesse, at våre kunder kan stole på oss. Det betyr blant annet at ikke samme person kan arbeide med både Ericsson- og Nokia-prosjekter. Som konsulentselskap har vi en enorm erfaring og har lært oss å håndtere dette, sier Gerhardsen.