Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Bill skal selge bilder

65 millioner fotografier har Bill Gates (bildet) kopirettighetene til. Dette er mange av de kjente bildene i verden. Og nå mener han det er på tide å selge de til forbrukerne…

Gates, Bill NY2

Bill Gates er ikke bare styreformann i Microsoft. Han er også formann i det ti år gamle selskapet Corbis. På en tale på messen ImageScape ’99 tidligere i uken fortalte han om sine planer for selskapet. Det viktigste er at selskapet tror forbrukerne er modne for å kjøpe kjente foto.

Store arkiver
Blant godbitene som Corbis har samlet de siste årene er det internasjonale nyhetsbyråets UPIs bildearkiv, og Bettmann-samlingen, som blant annet inneholder det legendariske billedmagasinet Lifes arkiv.

Trolig har Corbis seilt opp til å bli det tredje største selskapet av kommersielle billedbyrået, hevder amerikanske Seattle Times. Men Corbis har langt flere bilder i sin samling enn konkurrentene.

Snille Bill
Men selskapet er ikke bare ute etter å melke markedet. De selger 75 forskjellige håndkopierte kjente bilder fra Bettmann-arkivet i en begrenset serie. Corbis tar 200 dollar (1.600 kroner) for bilder de hevder konkurrentene rådet dem til å ta mer enn det tidobbelte for.

Corbis retter seg nå både mot tradisjonelle avtagere som forlag og reklamebransje, samt forbrukere. Bildene tilbys både over CD og nett.