Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Norske FreePad for sofasurfere

Det norske selskapet Screen Media har utviklet en trådløs gadget for sofasurfere. Men for å få FreePad til å fungere måtte de finne den rette teknologien.

FreePad

– Vi søkte i ukesvis, overalt i verden, ved hjelp av Internett og ved hjelp av kontakter i bransjen, før vi helt tilfeldig fant tyske Dosch & Armand og deres arbeid for å få gjennomslag for Dect MMC, sier Anders Ljungquist i Screen Media til ITavisen.

– Men da vi først hadde oppdaget denne teknologien, visste vi at den var helt riktig for det vi var i ferd med å utvikle og som nå har fått navnet FreePad.

Trådløst
Det som var viktig for Screen Media, var kombinasjonen av trådløs data og trådløs telefoni, noe som Dect-baserte DMAP er laget for.

– Det er riktignok en europeisk standard som bare i liten grad har fått gjennomslag i USA, sier Anders Ljungquist.

– Men vi er sikre på at markedet for denne typen internettenheter er stort nok i Europa til at vi skal oppnå nødvendig volum

100.000 bestilt
Og Screen Media behøver volum. I dag finnes FreePad kun i prototyp. Men som markedsansvarlig, har Anders Ljungquist allerede gitt selskapet – og dermed underleverandørene – beskjed om at han ønsker bortimot 100.000 neste år. Det er snakk om formidable volum for en foreløpig utestet teknologi.

– Vi har allerede meldinger fra kontakter i utlandet som sier at vi vil være i stand til å bli kvitt ganske mange. Det handler bare om pris og distribusjon – og hvis vi får prisen ned under 3000 kroner tror jeg at suksessen er sikret, sier Ljungquist.

Nettet som utgangspunkt
FreePad er ganske enkelt en Internett-skjerm.

– FreePad må ikke forveksles med de skjermetelefonene som mange leverandører har prøvd å utvikle de siste årene, og som også Telenor nå har lansert, sier Ljungquist.

– Problemet med mange av disse, er at de kommer fra televerdenen og i utgangspunktet bare er en telefon med litt Internett i tillegg. Det vi ønsket å gjøre med Freepad var å utvikle et produkt som fra bunnen av er tenkt som et internetthjelpemiddel, uten hensyn til eksisterende produkter. Derfor må den være trådløs – og den må være rask, sier han.

Linux og Opera
FreePad er basert på Linux, for å gjøre det hele så billig og så lite ressurskrevende som mulig, og den vil bruke norske Operas nettleser. En berøringsfølsom skjerm med innebygd Dect-kommunikasjon (og antakelig også telefon). En smartkortleser hører også med.

– Vi satser blant annet på bankmarkedet. Internettbanking vil eksplodere i de neste par årene. Et av målene er å sørge for at bankene ganske enkelt bundler FreePad med sin banktjeneste, det vil si at brukerne får sin konto for Internett-bank og sin FreePad som del av et samlet tilbud, subsidiert av banken. Men vi jobber også med andre distribusjonskanaler, så som teleoperatører og internettleverandører, sier Ljungquist til ITavisen.

Tyske Dosch & Armand, som er initiativtakerne til Dect MMC og som leverer deler av teknologien til FreePad, har allerede påtatt seg å distribuere produktet til sine kunder (inkludert Deutsche Telekom) i Tyskland.