Hopp til navigasjon Hopp til innhold

MP3 – bare i startgropen

Den amerikanske forskeren Eric Scheirer spår radikale, for ikke å si revolusjonære endringer som følge av MP3. Og musikkbransjen er nødt til å akseptere risikoen for piratvirksomhet.

Musikk på nettet (MP3)

Scheirer er tilknyttet det berømte Media Lab ved Massachusetts Institute of Technology og kom med sine uttalelser under foredrag på Webnoize-konferansen som arrangeres for MP3-entusiaster i Los Angeles, USA. Foredraget ble holdt i går, ifølge Wired News.

SDMI
Det såkalte Secure Digital Music Inititative (SDMI) er et springende punkt. Bransjen risikerer ikke å selge nok enheter med denne beskyttelsen mot piratkopiering. Dermed vil mange av de tradisjonelle distributørene la være å bruke Internett som distribusjonskanal, og dette vil naturligvis føre til mer piratvirksomhet.

Et hovedpoeng for Scheirer er at plateselskapene er nødt til å akseptere en løsning som ikke er hundre prosent perfekt om de skal ta sin del av kaka, på samme måte som videoprodusenter aksepterer at leie og kjøpevideo kan kopieres.

Nye trender
Gjør de ikke dette, risikerer de å tape i konkurransen og dette er noe av det de vil slåss mot:

  1. CD-ene vil forsvinne til fordel for MP3-filer. Prisene vil synke som følge av enklere distribusjon og folk vil gå bort fra CD-er også fordi man kan skreddersy sine egne ”playlists” og fordi spillerne ikke har noen som helst løse deler, de er med andre ord langt mer anvendelige enn en Discman.
  2. Bilradioer vil kunne kobles til Internett med interaktive muligheter. Man vil for eksempel kunne bestille nye MP3-filer direkte fra radioen og laste disse ned til sine egne bærbare spillere.
  3. Streaming vil bli svært vanlig slik at man slipper å laste ned og lagre låter i det hele tatt. Stereoanlegg slik vi kjenner dem i dag blir overflødig, men man vil sannsynligvis ha en egen harddisk til musikkfiler.