Hopp til navigasjon Hopp til innhold

IKT-Norge krever bredbånd – nå!

Generalsekretær Per Morten Hoff (bildet) i IKT-Norge frykter at et nasjonalt bredbåndsnett vil bli en luftig ide, spesielt hvis politikerne skal få lov å utrede i eget tempo.

Hoff, PerMorten

Meninger omkring et nasjonalt bredbåndsnett er blitt en het potet for norske politikere. Bransjeorganisasjonen IKT-Norge roper nå varsku om at vi kan havne i bakevja av Søta bror.

I Sverige er prislappen klar (to milliarder) og kan bli vedtatt i Riksdagen allerede neste år.

Nøkterne svensker
– I Norge har prisanslagene på et nasjonalt bredbåndsnett variert fra 5 til 50 milliarder. Når vi vet at det i dag er lagt store mengder fiberoptikk i Norge, bør prisen for et tilsvarende norsk nett ikke være vesentlig høyere enn den svenskene opererer med, sier Per Morten Hoff, generalsekretær i IT-næringens interesseorganisasjon IKT-Norge, i en pressemelding.

Svensks Kraftnät overleverte i forrige uke en utredning om en rask utbygging av bredbånd til den svenske næringsministeren, Bjørn Rosengren.

For over en måned siden fikk Svenska Kraftnät i oppdrag fra den svenske regjeringen og utrede spørsmålet.

Rimelig investering
Utredningen viser at det for 2 milliarder svenske kroner er mulig å bygge ut et nasjonalt kommunikasjonsnett av fiberoptikk som kan spinnes rundt dagens strømledninger.

Ifølge utredningen vil nettet få en optimal kapasitet for tele- og dataoverføringen med en rimelig ytterligere investering.

Flere år?
IKT-Norge er bekymret over at staten vil bruke for lang tid på å utrede spørsmålet om et nasjonalt nett. Når statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet, Gry Størvold, i et intervju med Økonomisk Rapport sier at dette vil ta flere år, synes IKT-Norge at dette er uholdbart.

Svenskene har brukt to år, noe som ifølge IKT-Norge betyr at vi her på berget er to år for sent ute, og at vi derfor ikke skal bruke like lang tid.

– To år til er altfor lenge om vi skal henge med blant annet Sverige, sier Per Morten Hoff.

Sitter på gjerdet
– Tele- og IT-bransjen vil måtte sitte på gjerdet til saken er utredet. Dette vil svekke Norges konkurranseevne og lamme markedskreftene, noe regjeringen må ta stilling til, sier han.

IKT er bekymret over at ingen i kraftbransjen er representert, ei heller Norges nest største teleaktør – NetCom.

På nyåret
Det svenske næringsdepartementet vil nå gå igjennom det svenske forslaget som har stor regionalpolitisk interesse. Deler av forslaget vil deretter inkluderes i regjeringens IT-proposisjon, som kommer i løpet av nyåret.

Stikkord: Mobil