Hopp til navigasjon Hopp til innhold

PC-flom til skolene

Nå lysner det for dataopplæringen i skolene. Mandag inngikk Nasjonalt læremiddelsenter en rammeavtale med Alternativ Data og Microsoft om overføring av brukte datamaskiner til skoleverket.

Skole-PC

Mandag offentliggjorde Nasjonalt læremiddelsenter en ny skoledataavtale. Læremiddelsentret håper å motta 8-10.000 maskiner fra næringslivet i løpet av år 2000.

Når bedrifter gir bort sine brukte PC-er, skal Alternativ Data ta hånd om maskinene, slette harddiskene etter IBAS-standarden, installere programvare og sende PC-ene fraktfritt til skolene. Skolene betaler bare 1.200-1.400 kroner per PC, avhengig av antallet.

Med tynne klienter?
For at PC-ene skal være aktuelle, må de minst ha Pentium 90/100 MHz prosessor, 16 MB minne, 500 MB harddisk, tastatur, mus, nettverkskort, SVGA grafikkort og skjerm. Mange av maskinene vil også være kraftigere enn dette.

Slike maskiner hever PC-standarden i skolene, og maskinene kan håndtere de fleste oppgaver. Hvis PC-ene settes opp i nett som «tynne klienter», utvides bruksområdet ytterligere.

Ny Works-pakke
Giverne må dokumentere at maskinene inneholder lovlig operativsystem. Hvis ikke blir PC-ene oppgradert med Windows 98. PC-ene kan dessuten leveres med programpakken Microsoft Works Suite 99 mot et pristillegg på knappe 400 kroner med moms.

Som en del av avtalen, gir Microsoft bort 2000 Windows 98-lisenser og 2000 Works Suite-lisenser.

Works Suite med Word
Microsoft Works Suite 99 inneholder en fullversjon av tekstbehandleren Word 97 i tillegg til den integrerte Works-pakken (tekstbehandling, regneark, database).

I tillegg består pakken av leksikonet Encarta 99, atlaset Encarta World Atlas 2000, veikartet AutoRoute Express, bildebehandlingsverktøyet Picture It og Internett Explorer. Works-pakken kan oppgraderes til Works Suite 2000 som blant annet inneholder Word 2000 på norsk.

Skolene kan også kjøpe Microsoft Office 2000 med stor rabatt.