Hopp til navigasjon Hopp til innhold

E-handel endrer økonomien

Økonomistudentene står uten teorier, som forklarer mekanismene i netthandel. – De gamle teoriene i økonomifaget duger ikke, mener førsteamanuensis ved BI, Arne Krokan.

Han mener at den klassiske teorien til Michael Porter ikke lenger er god nok for å forklare hvordan nye nettvirksomheter skal bygges opp. Den amerikanske økonomiguruen mener at de som er i samme bransje også samles geografisk, skriver Newswire i en pressemelding på vegne av AT Kerney.

Bransjene smuldrer
– Netthandel vil innebære at begrepet bransje smuldrer opp. Porters modell duger ikke lenger, sier Krokan.

Han er den eneste i Norge med netthandel som spesialfag på masternivå. Krokan har nå nesten 100 studenter på sitt master of managementprogram. Men ikke bare Porters teorier står for fall. Det er også vanskelig å forklare verdisettingen av nettselskapene.

– Økonomene kan ikke forklarer den enorme børsverdien til FAST og Jobshop. Modellene virker kort sagt ikke, sier han.

Fiskeauksjoner
I likhet med amerikanske eksperter mener Krokan at næringslivet er inne i en revolusjon.

Han mener for eksempel at fersk fisk kan bli solgt på nettauksjoner mens fangsten er på vei til land. Norske bedrifter får ny konkurranse fra hele verden når deres kunder legger sine behov åpent på nettet.