Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Norsk nettkjendis hedret i USA

Norske Operas teknologiske sjef, Håkon Wium Lie (bildet), er valgt inn på den prestisjefylte lista til Technology Review over de 100 ledende entreprenører og datavisjonære under 35.

De nordiske landene er ellers representert på listen gjennom finske Linus Torvalds, som står bak operativsystemet Linux.

Glamour
Nylig var Lie i USA for å motta prisen.

– Det var morsomt. Litt glamour er artig. Det er ikke så veldig mye av det i hverdagen, sier Lie til ITavisen.

Tungt panel
I panelet som vurderte vinnerne var blant annet dataguruen Nicholas Negroponte (MIT Media Laboratory), Robert Metcalfe (Står bak Ethernet, stifter av 3Com), Kim Polese (President og styreformann i Marimba), John Doerr (venture kapitalist) and David Baltimore (Nobelpris 1975).

Sto bak CSS
Lie har arbeidet både for MIT Media Laboratory, Telenor FoU og W3C (organisasjonen som kontrollerer webspesifikasjonene).

Lie er mest kjent for å ha stått bak CSS (Cascading Style Sheets). Dette er en teknologi som sikrer at websider kan få et enhetlig utseende, og kan også gjøre sidene tilgjengelige for brukere av weblesere uten grafikk.

– Vi har en internasjonal ambisjon og fører diskusjoner for å få gjennomført disse, sier Lie, som kunne glede seg over at de fleste av vinnerne og deltakerne kjente til Opera.