Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Knallhard kritikk mot WAP

Svenske dataforskere kritiserer WAP-teknologien. IP er en bedre teknologi for trådløst Internett, men denne vil være en stor trussel mot telegigantene, hevdes det.

Nokia 7110

WAP, teknologien som skal gjøre mobilen til en informasjonsterminal, er helt unødvendig. I alle fall den del av WAP-standarden som innebærer at nettets trafikkregler, TCP/IP-protokollen, erstattes med en spesiell protokoll for mobiltelefoner.

Dette er noe av kritikken som flere svenske dataforskere retter mot Ericsson, Nokia og andre selskaper bak WAP, skriver det svenske fagtidskriftet NyTeknik.

Kontrollerer teknologien
– Den teknologien som WAP Forum foreslår er ikke så mye bedre at den bør erstatte en ledende teknikk som TCP/IP, sier Peter Magnusson, forsker ved Sics (Swedish Institute of Computer Science).

– WAP er et forsøk på å kontrollere teknologiutviklingen. De som ønsker WAP prøver å innføre en ny nettverksprotokoll. De er livredde for å slippe til IP-protokollen i telefonene. Med IP i telefonene ville båndbredde og samtaleminutter bli en standardvare, et produkt som hvem som helst kunne selge. Dette er en for stor trussel mot telegigantene, mener Peter Magnusson.

Noe bra med WAP
– Det finns et element i WAP som er bra, og det er å tilpasse websidene for de små displayene i håndholdte apparater. Men ideen om å bytte ut alle skikt i internettprotokollfamilien virker en smule besynderlig, sier dataforskeren Mikael Degermark, en av gründerne bak selskapet Effnet.

– Slik jeg ser det er det kun for å sikre seg markedet. Noen teknisk årsak kan ikke jeg finne, sier han.

Ikke enig
Joakim Nelson, direktør for strategisk produktutvikling i Ericsson Mobile i Lund, er ikke enig i kritikken.

– Vi kunne selvfølgelig ha benyttet TCP/IP. Men denne protokollen er ikke optimalisert for radio. Det fungerer ganske enkelt ikke mobilt, derfor utviklet vi WAP, sier han.

Stikkord: Mobil